24 / 04 / 2024

Antalya'da zemin etüt çalışmaları yetersiz mi?

Antalya'da zemin etüt çalışmaları yetersiz mi?

Deprem kuşağında bulunan Antalya’da yapılaşma sürekli devam ettiği halde 2002’den bu yana bir etüt raporu hazırlanmadığını kaydeden Antalya Kent Konseyi Başkan Vekili Jeoloji Mühendisi Tunç Tarımcı, “Jeoloji çalışmaları yeniden yapılarak tüm kentin imar alanını güncellenmelidir” dedi. 



Antalya Kent Konseyi Başkan Vekili Jeoloji Mühendisi Tunç Tarımcı, Antalya'nın deprem durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Hürriyet'ten Ceren Deniz'in haberine göre; yılan hikâyesine dönen deprem master planının da iş birliğiyle bir an önce hazırlanması çağrısında bulunan Tarımcı, kentsel dönüşümlerin bu planlar tamamlandıktan sonra yapılması gerektiğini belirtti. 19 yıllık jeoloji raporunun hala yenilenmediğe vurgu yapan Antalya Kent Konseyi çalışmasında, o günden bu yana etüt yapılmamış alanların imara açıldığı ifade edildi. 

 Antalya da zemin etüt çalışmaları yetersiz mi?

19 YILLIK JEOLOJİ RAPORU

Antalya’da yapılmış olan binalarda 1975 yılına kadar deprem hesabı uygulanmadığına dikkat çeken Tunç Tarımcı, “1985’e kadar deprem kısmen dikkate alınmış, 1996 yılına kadar 4’üncü derece, 1996’dan sonra da 2’nci derece deprem bölgesi olarak statik hesaplar yapılmıştır. 1999’daki Gölcük depreminden sonra çıkarılan genelgeyle imar planına esas jeoloji raporu hazırlanana kadar inşaatlar durduruldu. Bunun üzerine Antalya’da başlatılan jeolojik etüt çalışması 2001’de bitti. Bu etüt raporuna dayanılarak da 2002’de imar planları hazırlandı” diye konuştu. 

GAZİPAŞA’YA DEPREM AYARI

2001’deki jeolojik etüt raporunun o dönemde 3 bin 500 hektar olan imar alanının 2 bin 500 hektarlık kısmını kapsadığının altını çizen Tunç Tarımcı, “Bu rapor çok tartışıldı ve eksikleri ortaya kondu. Bugün kentin imar alanı yaklaşık 260 bin hektardır. 2002’den sonra, eleştirileri dikkate alan ve daha da genişleyen imar bölgelerini kapsayan yeni bir rapor hazırlanmadı. Örneğin mevcut raporda Gazipaşa ilçesi 4’üncü derece, yani deprem riski olmayan bölge olarak görünüyor. 5 Aralık’ta yaşanan depremden sonra bu derecenin değiştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

FALEZLERDE TEHLİKE SÜRÜYOR

Mevcut jeoloji raporundaki eksikler Antalya Kent Konseyi’nin çalışmasını da etkiledi. Hurma ve Yamansaz’daki hasarlı yapıların raporda yer almadığını dile getiren Kent Konseyi, şu uyarıları yaptı: 

“Falezler ve koruma bandının da belirlenmesi yapılmamıştır. Falezlerin duraylılık sorunu incelenmelidir. Mehmetçik Parkı’nın bulunduğu bölgede kaymaların olduğu gündeme geldi. Bu bölgedeki binaların boşaltılması da düşünüldü. Bu iddianın sonuca bağlanması gerekir. Eski Lara yolunda çatlaklar görülmekte. Falezlerde tehlike oluşturan hareketler halen devam ediyor.”

 Antalya da zemin etüt çalışmaları yetersiz mi?

KENTİN BÜYÜK KISMI TRAVERTEN

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce 2001’de hazırlanan jeoloji raporunun belediye memurlarına yaptırıldığını belirten Kent Konseyi, “Büyük kentlerin jeolojik etüt raporu uzman kişilerce, jeofizik, sondaj ve laboratuvar çalışmaları gibi somut verilere dayanarak hazırlanmalıdır. Antalya kent zemininin büyük bir kısmı travertendir. Travertende zemin etütleri için sadece sondaj yapmak yeterli değildir. Su kaynakları için 1991’de hazırlanan koruma alanları haritası da 2012’de yenilendi. Birinde inşaat yasağı olan yerler diğerinde imara açıldı. Aradan 19 yıl geçmesine rağmen eksiklikler düzeltilmedi. Yapılaşma imarlı ve imarsız alanlarda hızla devam ederek yapı stoku her geçen gün büyüyor” tespit lerini yaptı.


Geri Dön