26 / 04 / 2024

Antalya'daki eski yapılar restorasyon bekliyor!

Antalya'daki eski yapılar restorasyon bekliyor!

Antalya'nın bazı bölgelerinde eski yapılar yıkılmamak için adeta zamana karşı direniyorlar. Yıkılacak duruma gelen evler restore edilemediği için ev sahipleri tarafından kaderlerine terk ediliyor.



Antalya'nın bazı mahallelerinde bulunan binalar yıkılmamak için adeta zamana karşı direniyorlar. Özellikle kentin eski yerleşim bölgelerinde bulunan eski yapılar, tarihi özelliklerini büyük bir hızla kaybetmeye devam etseler de, sahiplerinin maddi güçlerinin yeterli olmaması ve bazılarının da onarmamak için zamanla kendi kendine yıkılmasını istediği binaları, üç-beş yıl sonra belki de görmek mümkün olmayacak. Tarihi binaların bulunduğu binaların en fazla olduğu Kaleiçi, turizmle hızlı bir değişime girerken, turizmden pay almamış bölgeler yenilenme şansını kaybetmiş durumdalar. 


KORUMA ALTINA ALMAK KORUNMASINI SAĞLAMIYOR 

Antalya'nın bir çok bölgesinde tarihi evler koruma altına alınırken, koruma ise sadece lafta kalıyor. Turizmle bütünleşmemiş, turizmden pay almayan bölgelerde söz konusu tarihi yapılar ne satılabiliyor ne de restore edilebiliyor. Yıkılacak duruma gelen evler restore edilemediği için evsahipleri tarafından terk edilirken, bu yapıların kendi kendine yıkılması ve koruma altından çıkmasını bekliyorlar.  Çok özellikle tarihi yapıların bulunduğu Antalya'da, özellikle tarihi yapıların mimarisinin yanısıra iç mimari olarak da bir çok özelliğe sahip binalar var. 


TARİHİ YAPILARIN TAMAMINA YAKINININ KENDİSİNE AİT BAHÇELERİ VAR 

Koruma altında bulunan tarihi yapıların neredeyse tamamının kendisine ait bahçeleri bulunuyor. Evlerin kullanılmaz hale gelmesi ile birlikte evleri çeviren bahçelerin duvarı da yıkıldı. 


HER ŞEY KALEİÇİ İÇİN OLMAMALI 

Antalya'da bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan tarihi yapılar, belediyeler, sivil toplum kuruluşları tarafından satın alınmalı ve restore edilerek kente kazandırılmalı. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, alt belediyeler en azından bir kaç tane koruma altında olan evi satın almalı. Mimarlar Odası, AESOB, ATB, ATSO gibi kurumlarda koruma altında ev satın alarak restore ettirip, kente hediye etmeliler. Bugüne onlarca koruma altındaki ev yıkılmak üzere. Bir daha aynı özellikte evlerin yapılmasının mümkün olmadığı Antalya'da, kamu ve STK'ların bu kente sahip çıkması şart. ATSO ve Muratpaşa Belediyesi Kaleiçi'ne sahip çıkarken, buralarda Kaleiçi evleri yaparak örnek olmak istiyorlar. Ancak, bu kentin bir çok bölgesinde bulunan tarihi yapılara da aynı hassasiyetle yaklaşmaları ve kentin dokusuna sahip çıkmaları gerekiyor. 


Antalya Akdeniz Güncel


Geri Dön