24 / 04 / 2024

Antalya'daki sera arazileri kiraya veriliyor!

Antalya'daki sera arazileri kiraya veriliyor!

Turizmin gözde şehri Antalya'da bulunan sera arazileri için kiralama ihaleleri yapılacak. İşte detaylar...



TİGEM'in (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) geçmişi Osmanlı dönemlerine dayanıyor. Başlangıç noktası ise haralar. Para Dergisi'nde yer alan haber görei ordunun ve sarayın iaşe ihtiyacını karşılamak ve at yetiştirmek için kurulan TİGEM'in Osmanlı'nın güçlü olduğu dönemde arazi büyüklüğünün 4 milyon dekara ulaştığı İmparatorluğun son dönemlerinde de bu arazilerin 450 bin hektara gerilediği belirtiliyor.

Cumhuriyet döneminde bu devlet çiftliklerine zirai kimlik de eklendi. 1937 yılında ordunun ihtiyacını karşılamak amacıyla zirai kombineler kuruldu.

Antalya daki sera arazileri kiraya veriliyor!

Ülkenin değişik bölgelerinde bazı Hazine arazileri belirlenerek, çiftlik oldu. Bu kombineler bir yandan ordunun ihtiyacını karşılarken, bi yandan da modern tarım tekniklerinin uygulanması, tarım sanayinin geliştirilmesi ve bu konularda çiftçilere liderlik ve öğreticilik yapma görevleri verildi.

1984 yılında TİGEM ismini alan bu çiftlikler, Türkiye'de tarım ve hayvancılığın kalkınmasında önemli rol oynadı. Halen sertifikalı tohumluk ve damızlık konusunda önemli işler üstleniyorlar. Tarım sektörünün en büyük sorunlarından biri de parçalanmış araziler. Miras kanunu sebebiyle tek parça büyük tarım arazisi bulmak imkansız durumda. Büyük araziler yalnızca devletin elindeki TİGEM Çiftlikleri. Bunlardan 18 adeti geçtiğimiz senelerde 30 yıllığına özel sektörün kullanması için kiralandı. Devletin elinde hala 17 TİGEM çiftliği mevcut. Bunlardan biri de Antaya'da yer alan Boztepe Tarım İşletmesi. Turizmin gözde şehri Antalya, tam bir sera kenti. İşletmede de seralar mevcut. İşletme sahibi olduğu seraları 5 seneliğine kiraya veriyor. İşletmeye ait olan sebze tohumculuğu üretim tesisi kompleksi 5 adet sera (10 bin metrekare)ü 1 adet fide serası (1.000 metrekare ve sera bağlantı yollarıyla birlikte 4 bin metrekare), içinde 4 adet iklim kontrollü oda, laboratuvar ve sosyal tesis yer alan 1 adet idari bina olmak üzere 5 seneliğine kiraya verilecek. Kiraya verilecek olan seraların ihalesi 20 Nisan 2021 tarihinde saat 14:00'te Boztepe Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi. Yeterli teklif durumuna göre İkinci ihale 27 Nisan 2021 tarihinde tekrar edilecek.

 

60 milyon metrekare Hazine arazisi yatırımcılara tahsis edilecek!


Geri Dön