24 / 04 / 2024

Antalya'ya modern otobüs terminali inşa edilecek!

Antalya'ya modern otobüs terminali inşa edilecek!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ömrünü tamamlamış otogarın yerine Döşemealtı ilçesine elektriğini güneşten üreten, son derece çağdaş ve güzel bir otogar yapacaklarını dile getirdi.




Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi olağanüstü toplandı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, daha önce planlaması gerçekleştirilen otogar alanıyla ilgili bazı teknik eksikliklerin tamamlanmasının görüşüldüğü gündem maddesinde yeni otogar projesiyle ilgili açıklamalar yaptı. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Başkan Türel konuyla ilgili olarak, “Buradaki amacımız Antalya’ya artık ömrünü tamamlamış otogarının yerine fevkalade çağdaş güzel yeni bir otogar yapmak. Antalya’da artık kent trafiğine girmeden, varyantı yokuşunu inip çıkmadan ve 4. etap raylı sisteme de bağlanmak suretiyle fevkalade kolay ulaşımını sağlayacak bir noktada yeni bir otogar yapılması taahhütlerimizin içerisindeydi. Bu konuyu her zaman dile getirdik” diye konuştu.

ÇEVRECİ PROJE

Yeni otogar projesinin tamamlandığını söyleyen Türel, şu açıklamaları yaptı: “Orta Doğu Teknik Üniversitesinden çok kıymetli bir mimar Prof. Dr. Abdi Güzel hocamızın çizdiği bir proje. Enerjisini güneşten üreten ve doğal ışıktan yararlanan, atık suları yeşil alan sulamasında kullanılan, iç bahçesiyle adeta iklimsel bir konfor sağlayan, soğutma ve ısıma maliyetlerini bu nedenlerle minimum değerlere indiren, çift kabuklu olması nedeniyle iklime duyarlı ve güneş denetimi sağlayan, düzayak kullanıma olanak tanıyan engelli ve yaya dostu bir proje. Elbette ki artık ilerleyen teknolojik süreçte bu gibi toplumun kullandığı binalara teknolojinin elbette ki son gelişmelerinden istifade etmek hepimiz için öncelik.”

MODERN MİMARİ

Geçmişte yapılan otogarın ömrünü tamamladığını belirten Başkan Türel, “Belki 20-30 yıl sonra yeni otogar projemiz de eskiyecek ve yerine yenisi düşünülecek. Lokasyonlar belki yeniden değişikliğe gitmek durumunda bırakılacaktır. O yüzden şimdi günün çağdaş ve modern şartlarına uygun bir mimariyle Antalya’mızı yenilemeye çalıştığımız gibi otogarımızı da yenilemeye çalışıyoruz. Otogarımızı Döşemealtı’ndaki alana taşıyorken, otogar alanını Döşemealtı Belediyemizle yaptığımız bir protokolle temin ettik Büyükşehir Belediyesi olarak ve Döşemealtı Belediye Başkanımıza da bu kapsamda teşekkürlerimi iletiyorum. Elde edilen bu alanda şimdi projemizi uygulamayı düşünüyoruz” dedi.

 

BELEDİYEYE KAYNAK

 


Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu projenin uygulanması ve yeni otogar alanının bitmesiyle birlikte de Anadolu Kavşağı üzerindeki eski otogar alanının Büyükşehir Belediyesi’nin yapacak olduğu yatırımlara bir kaynak yaratması açısında da değerlendirilmesi, verimli bir belediyecilik açısından gereklidir. Burada önemli olan husus Büyükşehir Belediyesi’ne kaynak oluşturacak bir düzenlemeyi yerine yeni bir otogar alanı da muadil olarak koymak suretiyle yapıyoruz. Aksi takdirde yapmış olduğumuz plan değişikliği doğru bir plan değişikliği olmazdı. Çünkü bu gibi topluma açık toplumun kullandığı hizmetler hususunda bir yerden bir plan değişikliği ile bir fonksiyonu kaldırıyorsanız eşdeğer bir yerde aynı fonksiyonu mutlaka değerlendirmeniz gerekir. Bunu da bu kapsamda yapıyoruz.”

Türel, konuşmasında imar planı değişikliklerinden sonra birkaç ay içinde hem yeni otogar projesini hem de eski otogar alanı satışı ile ilgili ihaleleri gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

YAPILACAKLAR LİSTESİ VERİN YAPALIM


Başkan Türel, CHP’li meclis üyelerinin projeye karşı olduklarını söylemesi üzerine şu şekilde konuştu: “Bizim Antalya'yı çağdaş modern gelişmiş bir şehir yapma konusunda hedeflerimiz var. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün muasır medeniyet hedefine Antalya'yı taşımak istiyoruz. Ama sizler mevcudu yeterli görüyorsunuz daha iyisine gerek yok diyorsunuz. Biz de daha iyisini yapalım diyoruz. Dolayısıyla son zamanlarda ne yapmaya çalışırsak, yaptıklarımızla ilgili itirazların yükselmesi karşısında benim söylediğim şudur; bu itirazları yapanların bize bir yapılacaklar listesi vermesini rica ediyorum. Yani biz Konyaaltı Sahili yapıyoruz yapmayın diyorlar. Biz Boğaçayı Projesi yapıyoruz yapmayın diyorlar. Biz Kruvaziyer Liman yapmaya çalışıyoruz yapmayın diyorlar. Biz yat limanları yapmak istiyoruz yapmayın diyorlar. Biz 3. etap raylı sistem yapmaya çalışıyoruz ona da yapmayın diyorlar. Ben de diyorum ki bu yapmayın diyenler bize bir yapılacaklar listesi versinler, önersinler. Kendilerinin vizyonları, projeleri neyse, yapılacaklar listesi neyse bize onu versinler biz onları da yapmaya çalışalım. Eleştirenlerin ortaya koyduğu bir vizyon yok. Projelerimizi eleştirenlerin içinden yarın aday olacaklar çıkacak. Senin Antalya vizyonun ne? Projelerin ne? Antalya için ne yapacaksın onu söyle. Maalesef bunu göremediğim için vizyon fukaraları gibi bir sözü söylemek zorunda kalıyorum.” dedi.

UZMANLAR TEKNİK SORUN YOK DİYORLAR


Başkan Türel sözlerine şöyle devam etti: “Ben istemezük zihniyetini  bundan önceki dönemde de ziyadesiyle karşımda gördüm. Bu kapsamda bu itirazları yapanların da bize bir öneriyle gelmesi  benim en büyük beklentimdir.  Maalesef bunu bugüne kadar göremedim. Keşke görsem ve bundan da istifade ederim. Çünkü bu projelerin yapılmaması hususundaki yapılan teknik itirazların, bu konuyla ilgili hayatını bu işle adamış bizim çalıştığımız akademisyenler, hocalar, uzmanlar tarafından kabulü mümkün değildir. Ben bunu ilk dönemde söyledim. Dedim ki sizin akademisyenleriniz akademisyen ise bizim hocalarımız da bizim akademisyenlerimiz, profesörlerimiz de profesör. Biz onların hayatını bu işe adamış dünya çapındaki  bu işle ilgili uzmanlar olarak tecrübelerinden istifade ediyoruz. Ve o arkadaşlarımız geliyorlar bütün meslek odalarını bu teknik konularla ilgili tereddütleri gidermek adına katılımcı anlayış, katılımcı yönetim anlayışı çerçevesinde bilgilendiriyorlar. Ve inanarak diyorlar ki itiraz edilen konularda teknik bir sorun yoktur. Biz bu kapsamda hareket ediyoruz.”

SİZ YAPINCA HİZMET BİZ YAPINCA PEŞKEŞ

 


“Bugün için yeterli diye ifade edilen mevcut otogarı yapmadan önce eski otogarımız neredeydi hatırlayanlarınız var mı?” sorusunu yönelten Başkan Türel şöyle konuştu: “Markantalya’nın olduğu yerdeydi. Markantalya’nın olduğu yeri benden önceki Doğru Yol Partili ve Cumhuriyet Halk Partili iki belediye başkanı ticari amaçla Antalya’nın kullanımına sundu. Bugün Markantalya’nın bulunduğu eski otogar alanı ticarete çevrilmek suretiyle benden önceki CHP’li, DYP’li başkanlar döneminde yenisi yapıldı. Biz sizden öğrendik bu işleri. Kendiniz yaparken sorun yok ama aynı uygulamaları biz yaparken eleştiriyorsunuz. Çok güzel bir söz var. Ev sahibi yaparsa kaza, hizmetçi yaparsa ceza. Teşbihte hata olmaz. Bunları siz yaptınız. Siz Akvaryum’u Antalya’ya kazandırdınız CHP’li belediye olarak yap işlet devret modeli ile. Biz de bugün yap işlet devret modeliyle projeler yapınca bu modele karşı çıkılıyor. Biz yapınca adı peşkeş oluyor. Cumhuriyet Halk Partisi geçmişte yap işlet devret modeliyle proje yapınca adı hizmet oluyor. Yapmayın. Birazcık geçmişinize bakarak değerlendirme yaparsanız bence çok daha doğru olur.”


Geri Dön