29 / 03 / 2024

Antik Anavarza'da kazılar başlıyor!

 Antik Anavarza'da kazılar başlıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleriyle yıllardır günyüzüne çıkmayı bekleyen Adana'daki Anavarza Antik Kenti'nde kazılar bu yıl başlıyor



Adana ’nın Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti ve Kalesi’nde resmi kazı için ilk çalışma başladı. Uzun yıllardır âtıl durumda bulunan antik kentte bir süredir Kozan Belediye Başkanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle temizlik çalışmaları yapılıyordu. Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murat Durukan tarafından yürütülecek kazılar sonucunda tarihi kent turizme de açılacak. 

Anavarza; Kadirli, Ceyhan ve Kozan ilçe sınırlarının kesiştiği yerde, Kozan sınırları içerisinde bulunuyor. Yukarı Çukurova’nın ortasında yükselen, çevreye hâkim, yüksekçe bir kaya tepesinin üstünde, muhteşem bir kale. Kale ve şehrin, M.Ö. 9. yüzyılda Asurlar tarafından kurulduğu tahmin ediliyor. Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, ”Anavarza bu bölgenin en önemli antik kenti. Yıllarca günyüzüne çıkmayı bekliyordu. İki tane kültür bakanımız Anavarza’ya gelmişti yerinde inceleme yapmıştı. Buranın öneminin farkına varmışlardı. Cumhurbaşkanımız Adana’ya geldiğinde Anavarza ile ilgili bilgi verilmişti. Burası bir hayaldi Ama artık bu hayal gerçekleşecek. Bu yılki çalışma sembolik olacak ama bundan sonra önemli sponsorlar Anavarza için destekler verecektir. Kozan’ın, Adana’nın turizmine katkı sağlayacaktır” dedi. 


Kendisi de Kozanlı olan İstanbul İl Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ise “Bugün çok heyecanlıyız. Anavarza çok büyük potansiyel taşıyan bir antik kent, Burada heyecanlı günler başlıyor. Burada kazı yapıldıkça yeni şeyler çıkacak. Bu da hem bu bölgeye hem arkeolojiye hem sanat camiasına büyük bir heyecan katacak. Dünya arkeoloji camiası burayı tanıyacak. Anavarza’da çok büyük potansiyel var ”diye konuştu.

Radikal


Geri Dön