28 / 03 / 2024

Apartman aidatı ne için alınır?

Apartman aidatı ne için alınır?

Apartmanın ortak giderleri için kat maliklerinden toplanan paraya aidat deniyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman aidatı ile ilgili hususlara yer veriliyor. Peki, apartman aidatı ne için alınır?



Apartman aidatı ne için alınır?

Apartmanın ortak giderleri için kat maliklerinden toplanan paraya aidat deniyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman aidatı ile ilgili hususlara yer veriliyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, apartmandaki kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; apartmanın sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ise arsa payları oranında katılım sağlaması gerekiyor. 


Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :

Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;


Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;  katılmakla yükümlüdür.


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.


Apartman aidatından elde edilen gelir ile yapılan işlemlere örnek vermek gerekirse; temizlik, temizlik malzemesi bakım ve onarım ( asansör bakımı veya tamiratı dış kapı dış cephe merpen korkuluğu bodrum çatı tamiratı apartman içi boyama işlemleri kanalizasyon sorunları bahçe düzenlemesi ) gibi konular değerlendirilebiliyor. 


Apartman aidatı ödeme zorunluluğu!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön