16 / 04 / 2024

Apartman vergi numarası nedir?

Apartman vergi numarası nedir?

Apartman ve site yönetimlerinin birtakım mali yükümlülükleri ve görevleri bulunuyor. Apartmanda hangi hallerde apartman vergi numarasının alınması gerekiyor? Apartman vergi numarası nedir? Apartman vergi numarası nasıl öğrenilir?



Apartman vergi numarası nedir?

Apartman ve site yönetimlerinin birtakım mali yükümlülükleri ve görevleri bulunuyor. Mesken yapılarında vergi mükellefiyeti gerektirecek bir işlem olmadığından vergi idaresi ile ilgili bir yükümlülük bulunmaması ile birlikte konut kapıcıları zorunlu sigortalılık kapsamında olduğu için, apartman yönetici tarafından sigorta dosyası açtırılıp aylık sigorta bildirgesi verilmesi gerekiyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunu gereği yöneticiler iligili hesap dönemi ile ilgili gelir-gider hesaplarını düzenleyip, faaliyet raporunu içeren bilanço hazırlamaları gerekiyor.


Konut kapıcılarına yapılan ücret ödemerinde gelir vergisi kesintisi olmadığından başkaca bir stopaj kesintisi gerektiren işlem yoksa vergi numarası alıp vergi mükellefiyeti tesis ettirmelerine gerek olmuyor. 


Buna karşın, apartman ve sitelerde stopaj kesintisi gerektiren işlem olması halinde apartman vergi numarasının alınması gerekiyor.


Apartman vergi numarası öğrenme..

Apartmana ait karar defterinin noter onaylı bir örneğinin apartmanın bulunduğu yerdeki vergi dairelerine müracaat etmeleri halinde, kendilerine potansiyel vergi kimlik numarası veriliyor. 



Apartmanda yönetici seçilemezse ne olur?



Geri Dön