25 / 04 / 2024

Apartman yönetim kuruluna seçilme şartları!

Apartman yönetim kuruluna seçilme şartları!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anagayrimenkulde sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde apartmana bir yönetici seçilmesi gerekiyor ve apartman yönetim kurulu oluşturulması gerekiyor. Peki, Apartman yönetim kuruluna seçilme şartları nelerdir?



Apartman yönetim kuruluna seçilme şartları!

Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor. Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumunda oluyor. Apartman yönetim kurulu kat malikleri arasında yapılan toplantıda verilen karar neticesinde seçiliyor. Apartman yönetim kuruluna seçilmek için bazı şartlar yer alıyor. Apartman yönetim kuruluna seçilme şartları aşağıda yer alıyor. 


Apartman yöneticisi olmak için gerekli şartlar arasında kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanmak yer alıyor. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabiliyor. 

 

Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur. 


Yönetici atanırken kendisiyle yapılan sözleşmede, teminat göstermesi şart edilebiliyor; sözleşmede böyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin çıkması halinde, kat malikleri kurulu, yöneticiden teminat göstermesini istiyebiliyor.  

Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması zorunlu tutuluyor. Eğer bu yapılmaza cezai yaptırımları söz konusu oluyor. 


Site yönetim kuruluna seçilme şartları!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön