19 / 04 / 2024

Apartmanda kapıcı zorunlu mu?

Apartmanda kapıcı zorunlu mu?

Apartmanda kapıcı zorunlu mudur? Kat Mülkiyeti Kanunu 20. madde gereğince kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderleri kat malikleri ödemek ile yükümlü müdür? İşte sorularınızın yanıtı...



Apartmanda kapıcı zorunlu mu?

Kat Mülkiyeti Kanunu ve diğer ilgili düzenlemelere göre, apartmanlarda kapıcı çalıştırılması yönünde yasal bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak, imar yönetmeliğinde tanımlanan kimi yapılarda kapıcı bulundurma zorunluluğu mevcut.


Apartman görevlisi çalıştırma zorunluluğu olan yapılar!


Kat malikleri kurulunun çoğunluğu ile alacağı bir kararla kapıcı çalıştırılması ya da kapıcının işten çıkarılması yönünde karar alınabiliyor.


İşten çıkarılan kapıcıya çalıştığı süre ile bağlantılı olarak ihbar ve kıdem tazminatı, izin, fazla çalışma ücreti gibi diğer yasal hakları ödenmeli ve ibraname düzenlenmesi gerekiyor.


Aksi taktirde kapıcının açacağı bir dava ile karşı karşıya kalma ihtimalimiz oldukça yüksek olacaktır.


Kat Mülkiyeti Kanunu 20. madde gereği..

” Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça :


a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak


b) Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma (Ek ibare: 5711 – 14.11.2007 / m.9) “, güçlendirme” ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında


Katılmakla yükümlüdür.


c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerinde kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. 



Kapıcı dairesi mevzuatı!


Geri Dön