26 / 04 / 2024

Kapıcı tazminatı nasıl hesaplanır?

Kapıcı tazminatı nasıl hesaplanır?

Apartmanda kapıcı olarak görev alan kimselerin maaşı ve kıdem tazminatı, 4857 sayılıİş Kanunu hükümlerine göre ödeniyor. Peki, kapıcı tazminatı nasıl hesaplanır? İşte kapıcı kıdem tazminatı hesaplama formülü..



Kapıcı tazminatı nasıl hesaplanır?

Apartmanda kapıcı olarak görev alan kimselerin maaşı, İş Kanunu hükümlerine göre ödeniyor. 4857 sayılı İş Kanununda yer alan konut kapıcıları ile ilgili esaslar şu şekilde sıralanıyor:


Konut kapıcılarının hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süreleri, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutları ile ilgili hususların düzenlenmesinde uygulanacak değişik şekil ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanacak bir  yönetmelikle düzenlenir. Peki, kapıcı tazminatı nasıl hesaplanır?


Kapıcı tazminatı hesaplama..

Türkiye Gazetesi yazarı Lütfi Köksal kapıcı tazminatı ile ilgili yazısına göre, kapıcı Kıdem Tazminatı şartlarını yerine getirmesi durumunda apartman yönetimine müracaat ederse; 1475 sayılı Kanunun 14. maddesine göre kapıcıya Kıdem Tazminatı ödeniyor.


"Kapıcılar da diğer işçiler gibi 4857 sayılı İş Kanuna tabidirler. Apartman yönetimiyle aralarında iş sözleşmesi bulunan kapıcının işine haklı bir sebeple son verilirse, mesela; kanunen emekli olur, askere gider, sigortalının ölümü, bayan kapıcı evlenirse bir yıl içerisinde, 15 yıllık sigortalılık ve 3600 gün şartını taşır emeklilik süresini dışarıda çalışmadan bekleyeceğini SGK kıdem tazminatı alır yazısı gibi Kıdem Tazminatı şartlarını yerine getirmesi durumunda apartman yönetimine müracaat ederse; 1475 sayılı Kanunun 14. maddesine göre kapıcıya Kıdem Tazminatı ödenir.


Kıdem tazminatı en son aldığı brüt ücret üzerinden ödenir. 693 TL asgari ücretten maaş alıyorsanız, her yıl için 693 TL çalıştığı yıl sayısı ile çarpılarak çıkan rakam kadar tazminat ödenir. Kapıcılardan vergi kesilmediği için kıdem tazminatından da damga vergisi kesilmez.


Kapıcı kendisine tahsis edilen konutta kira ödemeden oturuyor ise; elektrik, su ve yakıt parası vermiyorsa, bunlar 

da dahil edilerek kıdem tazminatı hesabına dahil edilir. Bununla ilgili Yargı kararları da vardır.


Bu tür giderleri kapıcı kendisi karşılıyorsa, o zaman bu giderler tazminat hesabına dahil edilmez. Apartman yönetimi ile aranızda İş sözleşmeniz olmadığı için, resmi maaş bordronuz üzerinden kıdem tazminatınız hesaplanır. Bu durumda yönetimin ödediği elektrik, su paraları kıdem tazminatınıza ilave edilmez. Bu hakkın size ek menfaat olarak verildiğini yargı yolu ile ispatlarsanız, eksik ödenen kıdem tazminatınızın geri kalan kısmını da tahsil edebilirsiniz. "


Örnek

25 yıldır çalıştığı apartmandan, emeklilik nedeniyle ayrılan kapıcı Hüsamettin Kesekağıdı’nın aylık brüt ücreti 666 TL’dir. Bedava oturduğu kapıcı dairesinin aylık emsal kirası da 400 TL’dir. 


Bu durumda kapıcıya; 666 + 400 = 1.066 TL x 25 Yıl = 26.650 TL 

kıdem tazminatı ödenecek. Kapıcılara yapılan ödemeler damga vergisine de tabi olmadığı için bu tutar, herhangi bir kesinti yapılmadan ödenecek.


Hemen belirtelim, kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu değil (Konut Kapıcıları Yönetmeliği Md. 13). Konut verilirse kira istenemiyor. Ancak kıdem tazminatı yönünden, oturduğu dairenin emsal kira tutarı, ücret gibi değerlendiriliyor.



Apartman görevlisi maaşı ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön