29 / 03 / 2024

Apartmanlarda ortak alan kullanımı!

Apartmanlarda ortak alan kullanımı!

Bir anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarıyan alanları bulunuyor bu alanlara apartman ortak alanı deniyor. İşte, apartmanlarda ortak alan kullanımı!



Apartmanlarda ortak alan kullanımı!


Ortak alanlar; anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarıyan yerler olarak karşımıza çıkıyor. 


Apartmanda bağımsız bölümlerin harici olarak tüm maliklerin kullanımına ayrılan ortak kullanım alanları da bulunuyor bu alanlar ortak kullanım alanı olarak tanımlanıyor. 


Kat maliklerinin ortak malik sıfatiyle paydaşı bulundukları bu yerler üzerindeki faydalanma hakları ise kullanma hakkı olarak tanımlanıyor. Kanun gereğince kat mülkiyeti, arsa payı ve anagayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet olarak ifade ediliyor. 


Apartmanda hangi alanların ortak yer kapsamına girdiği Kat Mülkiyet Kanunu'nda belirleniyor. İlgili Kanun Maddeleri aşağıda yer alıyor. 


Apartmanlarda ortak kullanım alanları:

Madde 4 – Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır. 

 

a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar, 


b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri, 

 

c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri. 

 

Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de ortak yer konusuna girer. 


Ortak alan kullanım hakkı devri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön