19 / 04 / 2024

Apartmanlarda yönetici seçimi nasıl yapılır?

Apartmanlarda yönetici seçimi nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 10 yıldır 5 katlı bir apartmanda oturduğunu belirten okuyucu, yöneticinin hiçbir işle ilgilenmediğini aktardı. Binada hiçbir problemin giderilmediğini söyleyen okuyucu, aidat toplanmadığını belirtti ve bu mağduriyeti nasıl gidereceklerini sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 10 yıldır 5 katlı bir apartmanda oturduğunu belirten okuyucu binada üç yıldan beri yönetici seçimi yapılmadığını aktardı. Kendi dairesine üst kattan akıntı olduğunu, üç sene önce seçilen yöneticinin hibçir işle ilgilenmediğini, tüm binan problemlerinin durduğunu ve hiçbirinin giderilmediğini dile getiren okuyucu aidat toplanmadığını belirterek bu mağduriyeti nasıl gidereceklerini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Apartmanlarda yönetici seçimi nasıl yapılır?

Okuyucunun binasında sorun olduğu çok ortada. Bir kere yasal çerçevede yönetici seçimi bir sene için yapılır. Bir yönetici hiç seçim yapılmadan üç sene yöneticilik yapamaz. Yani okuyucunun binasında üç sene önce seçilmiş olan yönetici bugün yönetici değildir. Nitekim hiçbir girişim yapmadığına göre zaten yöneticilikten çekilmiş. Bu durumda iki öneri yapılabilir.

Birincisi şu: Binalarında 10 bağımsız bölüm bulunuyor, bunlardan 4 daire maliki kat maliklerini toplantıya çağıracak, bu toplantı gündemi içinde yeni yönetici seçimi, toplanacak aidatların tespit edilmesi, binadaki onarımların gerçekleştirilmesi vs. olacak. Bu toplantıda alınan kararlarla yönetici devreye girecek ve acil olan gerekli onarımlar yaptırılacak. Eğer birinci ve ikinci toplantıda yönetici seçimi yapılamazsa bu durumda bulundukları yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvuruda bulunup, binalarına yönetici tayinini isteyecekler. Bu işleri mahkeme tarafından tayin edilen yönetici sürdürecek. 

Apartmanlarda yönetici seçimi nasıl yapılır?

İkinci bir husus ise çatı akıntısı katlanılamayacak kadar acilse; yine sulh hukuk mahkemesine başvuru yapılıp, akıntı konusunda bir tespit gerçekleştirip, işin acil olup olmadığı belirlenecek ve yaklaşık maliyeti hesaplanacak. Bu tespit davasına ait tespit raporunun alınmasının ardından onarımı okuyucu yaptıracak ve diğer kat maliklerine arsa payları oranında başvuruda bulunacak. Zira çatı ortak alanlardandır ve bakım/onarımına bütün bağımsız bölüm malikleri katılmalıdır.

Sitelerde yönetici seçimi nasıl yapılır?


Geri Dön