26 / 04 / 2024

Arap yatırımcı Karadeniz'i uçurdu!

Arap yatırımcı Karadeniz'i uçurdu!

Türkiye, tarihi ve doğal güzellikleriyle turist çekmenin yanı sıra mütekabiliyet yasasıyla birlikte daha fazla yabancı yatırımcı almaya başladı. 



Yabancı yatırımcı İstanbul, Antalya, Muğla gibi kentler dışında Trabzon, Ordu gibi kentleri de keşfetti.Güneş Gazetesi'nden Yunus Çağlar'ın haberine göre, son dönemde Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon gayrimenkul hareketliliğiyle öne çıkan iller arasında yer alıyor.

KÖRFEZİN GÖZDESİ OLDU
Doğu Karadeniz bölgesi, yaylaları, dereleri ve yeşil dokusuyla özellikle Arap yatırımcının ilgisini çeken bir bölge konumunda. Trabzon'dan Arap ülkelerine direkt uçuşların olması, bölgeye yabancı yatırımcı ilgisini artırıyor. Son yıllarda faaliyete geçen ORGİ Havalimanı da bölgeye ulaşımın kolaylaşmasıyla ilginin Ordu ve Giresun'a kaymasına da neden olmuş durumda. Yaylalardan araziler almayı tercih eden yatırımcılar, gayrimenkul yabnmları da yapıyor. Trabzon'da Arapça tabelaların yaygınlaşması da Arap nüfusundaki artışı doğruluyor. Uzmanlar, son dönemde yabancı ilgisinde azalma görülse de bölgenin hala yabancı yatınmcı için potansiyel taşıdığı görüşünde. Doğru tanıtım stratejileri yürütülmesi halinde Avrupalı yatırımcıların da bölgeye i lgi duyabileceklerine işaret ediliyor.

YENİ YATIRIMLAR GELİYOR
Özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistlerle turizmde yaşanan canlılık nedeniyle Trabzon'a 20 kilometre uzaklıktaki Yomra ilçesinde 50 milyon TL'lik yatırımla alışveriş merkezi, spor tesisleri, oteller ve golf merkezinden oluşan bir proje geliştiriliyor. Yomra Belediyesince yürütülen projeyle 650 dönümlük deniz dolgusunun 300 dönümünde 18 çukurlu golf sahası yapılacak. Proje Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu tarafından da destekleniyor.

FİYATLAR NASIL?
GİRESUN:
Merkezde 2014 yılında 640TL olan gayrimenkul metrekare fiyatları 2017 yılında bin 161 TL seviyelerine çıktı, il genelinde ise ortalama metrekare fiyatları 2014'te 401 TL İken 2017 yılında bin422TL'ye ulaştı.
 
ORDU: Son dönemde Ortadoğulu yatırımcıların keşfettiği kentlerden biri olan ve tersine göç almasıyla öne çıkan Ordu'da il genelinde ortalama metrekare fiyatları 2014 yılında 972 TL İken 2017 yılında bin 752 TL oldu.

RİZE: Doğu Karadeniz'in bir diğer öne çıkan kenti olan Rize'nin kent ortalamasında 2015 yılında bin 400 TL olan metrekare fiyatları 2017 yılında bin 717 TL'ye ulaşmış durumda.

TRABZON: Doğu Karadeniz'in gayrimenkul piyasası en çok gelişen kenti ve son 5 yıldır Ortadoğulu yatırımcının gözdesi olan Trabzon'da ise 2014 yılında bin 178TL olan metrekare fiyatları 2017 yılında bin 700 TL'ye ulaşmış bulunuyor.


Geri Dön