19 / 04 / 2024

Araplar Bursa'da konut kiralarını yükseltti!

Araplar Bursa'da konut kiralarını yükseltti!

Türkiye'nin en kalabalık dördüncü şehri olan Bursa'da konut kiraları son 6 ayda yüzde 10 oranında arttı. 600 bin Arap turisti ağırlayan Bursa'da Arapların sezonluk ev kiralaması kiraların artmasına yol açıyor.



Bursa'da metro ağının genişlemesiyle kentsel büyüme, izmir yönüne paralel bir gelişme gösteriyor. Türkiye'nin en çok göç alan şehirlerinden biri olan Bursa'da, Bademli, Balat, Göynüktü, Hasköy ve Mudanya Yolu emlak sektörünün yıldızı parlayan başlıca bölgeleri arasında yer alıyor. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ve devam eden hızlı tren projesi Karacabey Bölgesi'nin değerini her geçen gün arttırıyor. 




TÜİK verilerine göre Bursa'da gayrimenkul satışları 2015 yılının Ocak ve Şubat ayları arasında yaklaşık 3 bin 300 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 bin çiftin evlendiği şehirde evliliklerle doğru orantılı konut ihtiyacı da artıyor. Bursa'da doğum oranlarının düşüşe geçmesine rağmen alınan göçler neticesinde şehirde nüfus büyümeye devam ediyor.



Arap turistler ev kiralıyor 

Son dönemde ülkesini terk eden Suriyeli göçmenlerin yerleşik düzene geçtiği şehirlerden biri olan Bursa'da özellikle son 6 ayda kiraların yüzde 10 oranında artması dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 600 bin Arap turistin ziyaret ettiği şehirde Arap turistler de kiraları yükseltiyor. Otelde konaklamak yerine sezonluk ev kiralayan Arap turistler Bursa gayrimenkul dengesini değiştiren bir diğer faktör. Bursa'da 2004 yılında ortalama bir gayrimenkulün metrekare fiyatının 726 TL olduğu şehirde 2015 yılında bu fiyat 1150 TL civarını gösteriyor. Bu durum şehirde yüzde 60'lık bir değer artışının göstergesi. Arz talep dengesine dikkat! Türkiye'nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bursa'nın hızlı ve plansız büyümesi neticesinde çarpık yapılaşma şehir sakinlerinin en büyük problemleri arasında yer alıyor. Şimdiye kadar kentsel dönüşüm kapsamında 4 bin bina yıkıldı, Soğanlı Bölgesi'nde 420 dönüm üzerinde gerçekleştirilecek kentsel dönüşümün 1. Etap ihalesi tamamlandı. Demirkapı kentsel dönüşüm projesi de yolda. Böylelikle şehrin çehresi değişmeye başlayacak. Kentsel dönüşüm etkilerinin görüldüğü şehirde yeni arazilerin sayısı da günden güne artıyor. Açılan yeni arazilerle birlikte konut arzı da doğal olarak artıyor. Bu sebeple arz talep dengesi son zamanlarda Bursa için hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konu haline geliyor. Bu hususta dikkat edilmesi gereken talep ve arzı baş başa götürerek bu hassas dengeyi bozmadan, gayrimenkul satış hedefine ulaşmak. Aksi takdirde arz fazlalığının oluştuğu bölgelerde gayrimenkul değerlerinin düşmesi kaçınılmaz bir son. 


Yeni Mesaj


Geri Dön