19 / 04 / 2024

Arapların Türkiye’deki yatırım haritası!

Arapların Türkiye’deki yatırım haritası!

Kur artışıyla beraber yabancılar için Türkiye’de konut yatırımı daha cazip hale geldi. İşte özellikle mütekabiliyet yasası sonrası Türkiye piyasasını radara alan Arapların Karadeniz'den güneye kadar uzanan yatırım haritası...



Kur artışıyla beraber yabancılar için Türkiye’de konut yatırımı daha cazip hale geldi. İşte özellikle mütekabiliyet yasası sonrası Türkiye piyasasını radara alan Arapların Karadeniz'den güneye kadar uzanan yatırım haritası.


SON dönemde Arap dünyasının gözdesi olan Türkiye konut pazarı, kurun yükselmesiyle birlikte daha da cazip hale gelmeye başladı. Özellikle mütekabiliyet yasası sonrasında Türkiye’ye ilgisi artan Körfez Bölgesi, bu aralar pazara daha dikkatli bakıyor. Çünkü kurdaki artışla ev fiyatları birkaç ay öncesine göre neredeyse yüzde 25 daha ucuz. Peki Arap yatırımcı Türkiye’de hangi bölgelere bakıyor, İstanbul’da hangi semtleri tercih ediyor? Arapların Türkiye’deki yatırım haritasını çıkardık.


İLK TERCİH HER ZAMAN İSTANBUL

Arap yatırımcının Türkiye’de ilk aklına gelen şehir kuşkusuz İstanbul. Sadece yatırım açısından değil, tatil ve alışveriş destinasyonu olarak da İstanbul Arapların ilk tercihi. Realty World Türkiye CEO’su Coşkun Erginer, Irak, Suriye, Ürdün, Mısır, Tunus ve Fas'ı da kapsayan bölgedeki Arapların, siyasi belirsizlikten dolayı kendilerini rahat hissedebilecekleri ülkelerde ev satın almak istediğini söyledi. Erginer, "Araplar, zaten sıcak coğrafyadan geldikleri için İstanbul tercihlerde ön plana çıkıyor" dedi. 


AVM’LERE YAKIN OLSUN...

ERA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu ise, zengin Ortadoğulular için Boğaz hattındaki yalı ve villaların önemini koruduğunu ifade etti. Ekşioğlu, yabancıların İstanbul’da ayrıca, yeni değerlenmeye başlayan bölgelere de yoğunlaştığını belirterek, “Haliç, Bomonti, Zeytinburnu, Eyüp, Üsküdar ve Sarıyer bölgelerinin yanı sıra Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nın çevresine olan ilgi de artıyor” dedi. Space Gayrimenkul Kurucu Ortağı Filiz Çakmur ise Arap yatırımcıların öncelikli tercihinin marka projeler olduğunu belirterek, "İstanbul içindeki tercihlerinde, yeni, güvenlikli ve AVM’lere yakın projeler tercih ediliyor. Maslak, Kartal, Ataşehir öne çıkan bölgeler" diye konuştu. 


BÜYÜKADA YOLCUSU KALMASIN! 

Emlak danışmanlarının hemfikir olduğu bir konu da Arapların ‘ada’ merakı. Son dönemde yıldızı parlayan Sapanca Gölü çevresi de Arapların villa ve arsa almak için tercih ettiği bir bölge. Coşkun Erginer, Sakarya’da Sapanca ve Kocaeli’ye bağlı Kartepe'de Arap turistleri sıklıkla görmenin mümkün olduğunu dile getirdi. 


'YEŞİL BURSA' İLGİLİSİ ARTTI

ARAP Turizm Teşkilatı tarafından 2013 yılında Bursa’nın ‘Turizm destinasyon merkezi’ ilan edilmesiyle birlikte, Arap yatırımcıların Bursa’ya ilgisi arttı. Yeşil ve tarihi bir kent olmasının da etkisiyle Arapların artık sadece tatil için değil yatırım için de geldikleri bir bölge oldu. 


KARADENİZ'İN YAYLALARINA...

EKŞİOĞLU, Arapların Doğu Karadeniz özellikle de Trabzon ilgilerine de dikkat çekti. Ekşioğlu, “En önemli gelişmenin, Suudi Arabistan'dan bu bölgelere başlatılan direkt tarifesiz uçak seferleri olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.


ALAÇATI'YI DA KEŞFETTİLER

SON dönemde Ege ve güney kıyıları da Arap yatırımcının gözdesi. Alaçatı’da proje geliştiren Veryeriler İnşaat’ın sahibi Alphan Veryeri, Arapların Alaçatı’yı da keşfettiğini belirterek, “Arap yatırımcı grupları, Alaçatı’da 40-50 konutluk projeler yapacak yer aramaya başladılar” dedi. 


 


BÜYÜKADA YOLCUSU KALMASIN

Emlak danışmanlarının hemfikir olduğu bir konu da Arapların ‘ada’ merakı. Son dönemde yıldızı parlayan Sapanca Gölü çevresi de Arapların villa ve arsa almak için tercih ettiği bir bölge. Coşkun Erginer, Sakarya’da Sapanca ve Kocaeli’ye bağlı Kartepe'de Arap turistleri sıklıkla görmenin mümkün olduğunu dile getirdi. 



ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE/Akşam Gazetesi 



Geri Dön