27 / 04 / 2024

Vedat Akgiray: "Türkiye'de yatırım yapmak çok cazip"

Vedat Akgiray:

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, "Bugün Türkiye'ye yatırım yapmak, geçen yıl yatırım yapmaktan çok daha cazip. Ben yabancı iş adamı olsaydım Türkiye'ye yatırım yapmak için her kapıyı çalardım" dedi



"Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcılarıyla Buluşması" konulu etkinliğin öğle yemeği özel oturumunda konuşan Akgiray, kendi görüşünün, vizyonunun eskisinden çok farklı olduğunu, o nedenle SPK binası içindeki herkesin "Bu adam neler diyor" diye biraz "şaşkın şaşkın" etrafa baktıklarını söyledi.

SPK'nın denetleme ve düzenleme olmak üzere iki ana işlevi bulunduğunu hatırlatan Akgiray, "Bence önemli olan düzenleme. Çünkü iyi düzenlenmiş piyasada denetleme ihtiyacı minimum olacaktır" dedi. Son yaşanan dünya krizinin, düzenlemenin tanımını yeni baştan yaptıracağını söyleyen Akgiray, "Hedefimiz sizler için yol açmak, sizlerin ihtiyaçlarını gidermek. Lütfen bizlere yol gösterin, talepkar olun, isteyin" şeklinde konuştu.

Akgiray, yatırımcılar için Türkiye'deki zorlukların farkında olduklarını, bu konuya acilen ele alacaklarını belirtti. Bir pazarın cazip yatırım yeri olması için hukuksal güven ve likit olmanın önemine değinen Akgiray, gayrimenkulü, likit hale getirmenin çok önemli olduğunu belirtti.

"Sabit, uzun vadeli yatırımda 3-5 yıl sonra ne olacak?"

"Bu soruyu ortadan kaldırabilirsek biz geliştirdiğimiz enstrümanlarla epey bir iş yapmış oluruz. Şu anda sıkıntının herkes farkında. Yüzlerin çoğu gülmüyor. Ankara'da yüzlerin hepsi gülüyor. Orada insanlar krizi yaşamıyor. Maaşlar, işler değişmiyor. Fakat lütfen yüzler gülsün, çünkü her kriz fırsattır. Gayrimenkul konusunda çok şey zaten dipte. Şu an Türkiye hızlı büyüyen bir ülke, hızlı büyüyecek bir ülke. Siyasi istikrarı her halde uzun yıllar yürütecek olan bir ülke. Bugün Türkiye'ye yatırım yapmak, geçen yıl, evvelki yılda yatırım yapmaktan çok cazip. Ben yabancı iş adamı olsaydım Türkiye'ye yatırım yapmak için her kapıyı çalardım. Hukuksal güvenliği enstrüman çeşitliliğini SPK'dan isteyin, karlılığı ortaklarınızdan isteyin. Bugün gülün, bir yıl sonra belki herkesin yüzü gülmeye başlayınca, pazarlıklar zor olacaktır. Benim yerli ve yabancı yatırımcıdan ricam, bugünü iyi değerlendirmeleri. Biz de SPK'nın olarak sizlerin yanınızdayız." şeklinde konuştu.


Geri Dön