29 / 03 / 2024

Ardeşen-Pazar arasına havalimanı yapılacak!

Ardeşen-Pazar arasına havalimanı yapılacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa’nın deniz üzerine kurulan tek havalimanı Ordu-Giresun Havalimanı’nın açılışında, yine denize dolgu bir havalimanını da Rize’nin Ardeşen-Pazar ilçeleri arasına yapılacağı müjdesini verdi.



Avrupa’nın deniz üzerine kurulan tek havalimanı olma özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı’nın resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle yapıldı. Yapımına 2011 yılında başlanan ve Ordu’nun Gülyalı ilçesinde deniz üzerine taş dolguyla inşa edilen dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk havalimanı olan Ordu- Giresun Havalimanı yaklaşık 360 milyon liraya tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’da tek olan havalimanının açılışında yaptığı konuşmada, deniz üzerinde ikinci havalimanı müjdesini de verdi. Erdoğan “Proje aşaması bitmiş aynen denize dolgu bir havalimanı da Artvin-Giresun arasında Ardeşen-Pazar arasına inşallah yapacağız” dedi.


26’dan 54’e yükseldi


Göreve  geldiklerinde Türkiye’de 26 havalimanı bulunduğunu bugün ise 54. havalimanının açılışının yapıldığını bildiren Erdoğan, gelecek hafta açılacak Hakkari ile birlikte 55’e çıkacağını söyledi. Erdoğan “İnşallah 2023 yılına kadar 60 havalimanına çıkacağız” dedi. Erdoğan, Ordu-Giresun Havalimanı’nın açılış töreninde, bugünün Ordu ve Giresun için tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, “Bugün olmaz denilenin olduğu, yapılamaz denilenin yapıldığı, bitmez denilenin bitirildiği bir gün. Gözün aydın olsun Ordu, gözün aydın olsun Giresun, gözün aydın olsun Karadeniz” diye konuştu. Havalimanının Ordu ve Giresun’daki işlevinin çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Artık benim vatandaşım burada yarım saatlik mesafede hemen arabasına  atlayacak havalimanına gelecek... Nerelerden nerelere geldik. Samsun’dan düşünün Sarp, biz geldiğimizde yüzde 35’i yapılmıştı. Ama Samsun-Sarp arasını tamamlayan biz olduk. Dağları deldik. Ferhattık biz Ferhat, siz Şirin. Son zamanlarda baktım ki Kılıçdaroğlu da Ferhat-Şirin hikayesini bol bol anlatmaya başladı, öğrenmiş bir  şeyler. Daha çok öğrenmesi lazım. Öyle aşk her kişinin işi değil, er kişinin işi. Aşk kişinin sevdiğinde yok olmasıdır, bunların böyle bir şeyi oldu mu bugüne kadar? 2002 ve öncesinin Türkiyesinde Ordu ve Giresun için denizin içinde bir havalimanı inşa edilmesi hayal bile edilemezken, bugün, hamdolsun bunu gerçekleştirdik.”


Kuru sıkı atmakla bu işler olmuyor


CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı projeleri eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Sayın Kılıçdaroğlu çıkmış, projeler açıklıyor. 30 yıl sonrasına yönelik projeler açıklıyor. Kim öle, kim kala. Sırtında küfe de yok. Çok rahat atıyor, tutuyor. Sayın Kılıçdaroğlu, bak senin bu söylediklerinin, Başbakanlığım döneminde ilan ettiğim için tekrar söylemek durumundayım. Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümüyle ilgili olarak biz hedef koyduk, 2023. Onun çalışmaları devam ediyor. Ve hedef koyduk. Ne dedik?  Şu anda bizim kişi başı milli gelirimiz 10 bin 500 dolar. 2023’te hedef ne? 25 bin dolar.” AK Parti iktidarları göreve geldiğinde, 36 milyar dolar olan Türkiye’nin ihracatının şu anda 158 milyar dolara çıktığını, 2023 hedefinin ise 500 milyar dolar olduğunun altını çizen Erdoğan, “Bu hedefleri koyarak yürüyen bir hükümet, bir iktidar var. Böyle kuru sıkı atmakla bu işler olmuyor. Sorumluluk istiyor. Bu sorumluluk içerisinde göreve geldik, 230 milyar dolar milli gelire sahipken, bugün 800 milyar dolara çıktık. Bunlar durup dururken olmuyor.”


36 milyon ton taşla deniz dolduruldu


İLK olarak 1964’te gündeme getirilen ve dün hizmete giren Ordu-Giresun Havaalanı, 50 yılda 8 Cumhurbaşkanı, 25 Başbakan, 41 Ulaştırma, 34 Bayındırlık Bakanı eskitti. Avrupa ve Türkiye’nin deniz doldurularak inşa edilen tek havaalanı olma özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havaalanı’nın yapımında kullanılan 36 milyon ton taş için kamyonlar günde 2 bin olmak üzere 950 bin sefer yaptı. Havalimanının pist uzunluğu 3 bin, genişliği ise 45 metre. Havaalanının daha konforlu olması için piste ‘stone mastic asfalt’ döküldü. Havaalanına inen ilk uçak, Zeytinburnu Belediyesi’nin kiraladığı ve Ordulular’ı taşıyan Türk Hava Yolları’nın ‘Batman’ isimli tarifeli sefer yapan uçağı oldu. Toplam 136 yolcusuyla Ordu-Giresun Havalimanı’na iniş yapan uçak, yeni yolcularını aldıktan sonra alandan ayrıldı. Bu uçağın ardından havalimanına Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferleri devam etti.


Tüm engellemelere rağmen Yüksekova da hizmete giriyor


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ordu-Giresun Havalimanı açılış töreninde yaptığı konuşmada, gelecek hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Hakkari’de 29. havalimanını açacaklarını bildirdi. Bu havalimanın iki yıl tehirle açılacağını aktaran Erdoğan, “Neden iki yıl tehir oldu? Bölücü terör örgütünün engellemeleriyle oralardaki müteahhitler kaçarak, iş makinaları yakılarak maalesef iş bu noktaya geldi. Biz bölücü terör örgütünün desteklemiş olduğu partiye rağmen Hakkari Havalimanı’nı bitiriyoruz. Şimdi çıkıyorlar, ‘demokrasi’ diyorlar. Ne demokrasisi ya? Bunların demokrasiyle falan alakası yok” diye konuştu.


Davutoğlu: CHP hayalleriyle biz dünya ile yarışıyoruz


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ordu-Giresun Havaalanı açılış töreninde yaptığı konuşmada CHP’nin nerede olduğu bilinmeyen ‘mega kent’ projesini eleştirdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı projesiyle ilgili Davutoğlu “Çıkmış Kılıçdaroğlu Türkiye’yi merkez ülke yapmaktan bahsediyor. Bizim gerçekleştirdiklerimizi onlar yeni hayal ediyor. Onlar hayalleriyle, biz dünyayla yarışıyoruz” dedi. Davutoğlu, Ordu-Giresun Havaalanı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, şunları söyledi:


‘Biz tarih yazıyoruz’


“Bugün burada sadece Ordu-Giresun Havaalanı’nın açılışını yapmıyoruz, burada bir aşkın, bir sevdanın tarihini yazıyoruz. AK Parti’nin mega projeleri hayata geçtikçe, Sayın Kılıçdaroğlu da kendince hayaller, mega hayaller kurmaya başladı ama fark şu biz hayalleri gerçek yaparız, o sadece hayal kurar. Bir kalemde mega projelerimizi anlatalım da cümle alem şahit olsun. Dünyanın en büyük havalimanı İstanbul’da inşa ediliyor. Yılda 150 milyon yolcu kapasiteli. Şimdi, yine duysunlar, dünyadaki en uzun tüneli, asma köprü, 3. köprüyü inşa ediyoruz. Karadeniz’le Marmara’yı birleştiren ikinci Boğaz niteliğindeki Kanal İstanbul’un proje çalışmaları hızla devam ediyor. Dünyada ilk kez üç katlı tünelle iki kıtayı birleştiriyoruz İstanbul’da. Marmaray’la, Avrasya Tüneli’yle Asya ile Avrupa’yı kim birleştirdi. Kılıçdaroğlu yeni keşfediyor coğrafyayı. Diyor ki, ‘Türkiye Avrasya’nın merkezi’. Sen coğrafya dersini yeni almışsın, biz o merkezleri birleştiriyoruz. Çalıntı fikirlerle ‘Türkiye merkez ülke’ diyor. Biz onları yazdık, inşa ettik. Aramızdaki fark şu; biz tarih yazıyoruz, o arkadan takip ediyor.”


 


Star 


Geri Dön