25 / 04 / 2024

Arsa almanın tam zamanı!

Arsa almanın tam zamanı!

Konut fiyatları yükselince, arsa daha cazip bir yatırım aracı haline geldi. İstanbul'da Çatalca, Kocaeli'de ise Dilovası çok kazandırıyor.



İnşaat maliyetlerinde ve kredilerde son dönemde yaşanan yükselişler, büyük şehirlerdeki arsa maliyetlerinin artması, piyasada gerileyen talep, mevcut stok nedeniyle fiyatların düşeceği beklentileri yatırımcıları gayrimenkulde farklı alternatiflere yöneltiyor. Güneş Gazetesi'nde yer alan habere göre; son dönemde özellikle İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale, Yalova, Kocaeli, Kırklareli, Bursa ve Balıkesir bu hareketten en çok etkilenen iller olarak öne çıkıyor.


ALTIN DAİRE DEĞERLİ


Altın Daire bölgesi Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi köprüleriyle başladı. 1915 Çanakkale Köprüsü'yle tamamlanacak. Uzmanlar, bu bölgede gayrimenkul fiyatlarının sektör ortalamasının çok üstünde artış göstereceğini söylüyor. Şehir merkezlerindeki yüksek arsa değerleri, İstanbul ve çev¬resindeki yakın bölgelerde alternatif fırsatlar sunuyor


ÖNE ÇIKAN BÖLGELER


Bu yıl ocak-eylül döneminde yaklaşık 2 milyon 96 bin satış gerçekleşti. Bu satışlardan 1 milyon 30 bini konut, geri kalanı ise işyeri ve arsa - arazi satışları. Yatırımcılar tek bir bölge yerine, farklı bölgelerden, farklı bütçelerde yatırımlar yapıyor. İstanbul'da Çatalca, Silivri, Tuzla; Kocaeli'de Çayırova ve Dilovası; Yalova'da Altınova, Çiftlikköy, Bursa'da Karacabey, Çanakkale’de Biga, Lapseki, Gelibolu, Tekirdağ’da Çerkezköy, Kapaklı, Süleymanpaşa öne çıkan bölgeler.


 
DOLANDIRICILARA DİKKAT EDİN


Arsa satın alırken öncelikle imar izni olup olmadığı öğrenilmeli, imar izni varsa, arsanın imar durumu incelenmeli. Konut, ticari alan, işyeri, sosyal hizmet alanı olup olmadığı sorgulanmalı çünkü konut alanına iş merkezi yapılamaz.Ticari alana da konut yapılamaz. Arsaya inşaat yapabilme hakkının ne kadar olduğu da öğrenilmeli, hatta zemin etüdü incelenmelidir. Arsanın sahibinin tek bir mi yoksa birden fazla kişi mi olduğu yine tapudan öğrenilebilir. Eğer tapuda oran belirtilmişse arsa birden fazla kişiye aittir. Parselin topograf-yasıfeğimi vb.), zemini, köşeli parsel olup olma-.ması, arsanın sosyal çevresi, hastane ve okul gibi hizmet alanlarına yakınlığı, caddelere olan çıkışı, imar planı doğrultusunda izin verilen inşaat alanı gibi konular netlik kazanmadan herhangi bir imza atılmamalıdır.


Geri Dön