19 / 04 / 2024

Arsa birleştirme nasıl yapılır?

Arsa birleştirme nasıl yapılır?

Tapuları ayrı olan, birbirine sınırı bulunan arsa veya arazi parsellerinin tek tapu altında birleştirilmesi yapılabiliyor.Peki arsa birleştirmesi nasıl yapılır?İşte arsa birleştirmesi için gerekenler..



Arsa birleştirme nasıl yapılır?

Arsada birleştirme, tapu sicilinde ayrı kayıtlı ve birbirine bitişik birden fazla arsanın tek bir parsel halini alması şeklinde gerçekleştiriliyor.Aynı veya değişik kişilere ait arsaların birleştirilmesi mümkün oluyor.


Birleştirilecek arsalar üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatlarının alınması zorunlu oluyor.Birleştirilecek arsalar üzerindeki haklar ve mükellefiyetler, yeni oluşan arsalara geçiyor.


Tapu birleştirme işleminin yapılabilmesi için öncelikle tapu kadastro müdürlüğüne  başvuru yapılması gerekiyor. Onaylama işlemi, müracaatın belediyelere veya valiliklere intikalinden itibaren en geç 30 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor ve tescil veya terkini için 15 gün içinde tapuya bildirilmesi gerekiyor.Tapu dairesi, tescil veya terkin işlemini bir ay içinde sonuçlandırmak zorunda oluyor. 


Tapu işlemlerin yapılabilmesi için tapuda birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 oranında tahsil edilen tapu tevhit harcının ödenmesi gerekiyor ve  tapu sicil müdürlüğü tarafından bazı belgeler isteniyor. 

Tapu birleştirme işlemi için gerekli olan belgeler aşağıda yer alıyor;


1.Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,

2. Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası,     tescil bildirimi ve kontrol raporu,

3. Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi,

4. Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası.


Gerekli belgeler tamamlanıp,birleştirme harcı da ödendikten sonra arsa birleştirme işlemi gerçekleştirilmiş oluyor.


Araziye yol almak için gerekenler!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön