19 / 04 / 2024

Arsa hisse devri nasıl yapılır?

Arsa hisse devri nasıl yapılır?

Hisseli arsa, bütün hissedarlar tarafından satılabileceği gibi, tek bir hissedar tarafından hisse olarak da satılabiliyor. Peki, arsa hisse devri nasıl yapılır? Diğer paydaşların öncelikle alma hakkı var mıdır?



Arsa hisse devri nasıl yapılır?

Bir arsaya tek bir kimse sahip olabileceği gibi, birden fazla kimse de aynı anda sahip olabiliyor. Hisseli arsa, bütün hissedarlar tarafından satılabileceği gibi, tek bir hissedar tarafından hisse olarak da satılabiliyor.


Arsada hisse satışı, paydaşlardan birine yapılabileceği gibi paydaş olmayan bir kimseye de yapılabiliyor.


Satışın paydaş olmayan bir kimseye yapılması durumunda, diğer hissedarların öncelikli satın alma hakkı doğuyor. Şufa hakkı olarak da bilinen bu hak, hissenin paydaşlara satılması durumunda kullanılamıyor.


Paydaş olmayan birine satış yapılması..

Paydaş olmayan birine hissenin satılması halinde, diğer paydaşlardan her birinin, satışın öğrenildiği tarihten itibaren 1 ay ve her halükarda 10 yıl içinde dava açmak suretiyle ve satış yapılan bedeli ödeyerek, bu hisseyi yeni alıcıdan satın alma hakkı doğuyor.


Bu hak, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor. Bu hakkın dava dışında kullanılması mümkün olmuyor.


Şufa hakkı sahibi, payın adına tesciline karar verilmesinden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlü oluyor.


Arsa satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön