26 / 04 / 2024

Hisseli dükkanda hisse devri nasıl yapılır?

Hisseli dükkanda hisse devri nasıl yapılır?

Taşınmaz malların mülkiyet hakkı tamamen devredilebildiği gibi hisseli olarak da devredilebiliyor. Peki, hisseli dükkanda hisse devri nasıl yapılır? Hisse devri için gerekli olan belgeler nelerdir?



Hisseli dükkanda hisse devri nasıl yapılır?

Taşınmaz malların mülkiyet hakkı tamamen devredilebildiği gibi hisseli olarak da devredilebiliyor. Hisseli bir taşınmaz malda hissesini devretmek isteyen paydaşın öncelikle diğer paydaşlara bildirimde bulunmaları gerekiyor.


Paydaşlar önalım hakkını kullanmak isterse, devir paydaşa yapılıyor. Bu hakkını kullanmak istemeyen paydaşın olmaması halinde, hisse devri 3. şahısa yapılabiliyor. Peki, hisseli dükkanda hisse devri nasıl yapılır?


Hisse devri için gerekli belgeler:

- Temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirildiğine dair vergi dairesinden alınmış belge.


- Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,


- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


Hisseli devri için tapu harcı:

Hisse devri eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. 


Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor. Bu masrafların yanı sıra 2015 yılı için 82,50 TL olan döner sermaye ücreti de ödeniyor.



Hisseli dükkan nasıl kiraya verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön