19 / 04 / 2024

Hisseli dükkan nasıl kiraya verilir?

Hisseli dükkan nasıl kiraya verilir?

Hisseli taşınmaz malların tasarruf işleminin tüm ortakların vereceği karar ile yapılması gerekiyor. Peki, hisseli bir taşınmaz mal kiraya verilebilir mi? Hisseli dükkan nasıl kiraya verilir?



Hisseli dükkan nasıl kiraya verilir?

Hisseli dükkanlar,  irden fazla sahibi bulunan dükkanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu gibi taşınmaz malların tasarruf işleminin tüm ortakların vereceği karar ile yapılması gerekiyor.


Örneğin hisseli taşınmazın satış sürecinde anlaşmanın sağlanmaması durumunda hissedarlar ortaklığın giderilmesi davasını açabiliyor. Bu dava ile, taşınmaz satılarak elde edilen gelir hisseleri oranında paydaşlara veriliyor. 


Peki, hisseli bir taşınmaz mal kiraya verilebilir mi? Hisseli dükkan nasıl kiraya verilir?


Pay ve paydaş çoğunlunun vereceği karar göre, hisseli dükkan kiraya verilebiliyor. Yargıtay'ın vermiş olduğu pek çok içtihadında da, pay ve paydaş çoğunluğu olmadan yapılan kira sözleşmeleri geçersiz sayılıyor.


Buna karşın pay ve paydaş çoğunluğuna bakılmaksızın paydaşların bir kısmı tarafından yapılan kira akti, borç doğurucu bir işlem olarak geçerli oluyor.


Ayrıca Yargıtay, bu şekilde yapılmış bir kira sözleşmesine uzun süre itiraz etmeyen hatta onu kabul eder şekilde kira alacağı payını isteyen paydaşların kira aktine icazet vermiş olduklarını kabul ediyor.


Bu şekilde yapılan kira kontratlarında da müşterek maliklerden her birinin kendi payına düşen kirayı talep etmeye hakkı bulunuyor.


Karar örneği:

Bir ya da birkaç paydaşla kurulan kira sözleşmesi, diğer paydaş ve paydaşların açık ya da zımni icazetleri ile geçerlilik kazanabilir. Müşterek taşınmaz malın paydaşlarından biri tarafından kiraya verilmiş olması da, sözleşmede taraf bulunmayan diğer paydaşın payına düşen kira karşılığını kiracıdan istemesine engel olmaz (HGK., 09.05.1962, 44/24). 



Hisseli tapulu arsaya ev yapmak mümkün mü?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön