20 / 04 / 2024

Hisseli dükkan nasıl satılır?

Hisseli dükkan nasıl satılır?

Taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri, tapu müdürlüğüne alıcı ve satıcının başvurması halinde yapılıyor. Peki, bir taşınmaz hisseli ise ne olur? Hisseli dükkan nasıl satılır?



Hisseli dükkan nasıl satılır?

Hisse tapulu bir taşınmazın satılması için maliklerin satışı onaylamaları ve tapu devir sürecinde müdürlükte bulunmaları gerekiyor. İsteyen hissedarlar vekaletname vererek de hisseli taşınmazın satışını yapabiliyor.


Tapu devri için gerekli belgeler ile birlikte müdürlüğe müracaat ediliyor. Akabinde tapu harçları ödeniyor.


Hisse devri eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. 


Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor. Bu masrafların yanı sıra 2015 yılı için  82,50 TL olan döner sermaye ücreti de ödeniyor.


Hissedarlar satışı onaylamazsa..

Hissedarlar satışı onaylamazsa, satışı isteyen kişi diğer hissedarlara karşı ortaklığın giderilmesi davası açabiliyor. Bu davada; Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. 


Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır. 



Hisseli dükkan nasıl kiraya verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön