18 / 04 / 2024

Arsa hisse payı nedir? Arsa hisse payı nasıl hesaplanır? İşte detaylar!

Arsa hisse payı nedir? Arsa hisse payı nasıl hesaplanır? İşte detaylar!

Arsa hisse payı hesaplama konusu arasa sahipleri ve müteahhitleri ilgilendiren konular arasındadır. Peki arsa hisse payı nasıl hesaplanır? İşte merak edilenler!



ARSA HİSSE PAYI NEDİR?

Arsa hisse payı, arsa üzerine dikilen iş yerlerinden evlere kadar tüm yapılar için bunların değerlerinin hesaplanması arsa payını tanımlamaktadır. Arsa sahibi ile müteahhitler arasında kimi zamanda, çeşitli sebepler ile arsaların sahiplerinin kendi arsalarının başka mal sahipleri ile birlikte arsanın bölünmesi durumlarında da ortaya çıkabilen arsa payı hesaplama her paydaşın kendine düşen payı doğru bir şekilde alabilmesi durumu önem arz etmektedir.

Belirli standartlar çerçevesinde gerçekleştirilmesi gereken arsa pay hesaplama işlemleri için bölgede bulunan belediye tarafından belirlenmiş olan rayiç değer bilgileri üzerinden metrekare göz önüne alınarak, hesaplamaların yapılması sağlanıyor. Son birkaç yıldır inşaat sektöründeki çalışmaların çok ciddi oranda artış içinde olması ile birlikte aynı zamanda sektörün de hacim olarak büyümesinin bir sonucu olarak arsa sahiplerinin hakkını müteahhitlerden alabilmesi için arsa payı hesaplama işlemleri çok daha önemli bir hale geldi. Arsa paylarının hesaplanmasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalara riayet edildiği takdirde sorunsuz bir şekilde doğru olarak hesaplamaların yapılmasını mümkün kılıyor.

ARSA PAYI HESAPLAMA NASIL YAPILMAKTADIR?

Arsa payı hesaplama işlemleri arsa sahipleri tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Arsa payı hesaplama, çok basit yöntemler kullanılarak kişilerin kendine ayrılan paylarını da kolaylıkla bulabilmesi mümkün hale getiriyor. Bunun için kullanılabilecek ilk yöntem şudur; Tapuda belirtilmiş olan toplam alanın metrekare cinsinden değeri, toplam bölümden size düşen paya bölünmektedir.

Bu bölme işleminden sonra elde edilen sayının bölüm değeri ile çarpılması sonucunda istenilen arsa payı elde edilmiş oluyor ve bulunan bu arsa payı tam olarak metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelmektedir.

İş arayanlar için bulunmaz fırsat! 9 bin TL maaşla personel alımı duyuruldu! İşte detaylar!

Milyonların borcu bir çırpıda siliniyor! Doğal gaz, elektrik faturası borçları için gözler 1 Ekim’e çevrildi!

Emeklilere tarihi zam yapıldı! En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? İşte detaylar!


Geri Dön