19 / 04 / 2024

Arsa payı oranında katılım!

Arsa payı oranında katılım!

Apartman yönetiminde hangi giderlere kat malikleri eşit olarak, hangi giderlere arsa payı oranında katılım sağlıyor? Apartmanda alınacak kararlarda arsa payı oranında katılım yapılıyor mu? İşte Kat Mülkiyeti Kanunu esasları...



Arsa payı oranında katılım!

Apartman ve site yaşantılarında anagayrimenkul ile ilgili olarak alınan kararlar Kat Mülkiyeti Kanununa göre alınırken; Anagayrimenkulün giderlerine katılım da aynı kanunun esaslarına göre sağlanıyor.


Kanun gereğince kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak katılırlar.


Diğer tüm giderlere arsa payı oranında katılırlar.


Kat malikleri arasında ayrıca bir düzenleme yapılmamışsa yönetici aylığının ödenmesi giderlerine her kat maliki kendi arsa payı oranında katılır.


Anagayrimenkulün, kat malikleri kurulunca tayin edilecek değer üzerinden sigorta edilmesi kat malikleri kuruluncakararlaştırılabilir. Sigorta yapılması halinde kat malikleri, sigorta giderlerine, arsa payları oranında, katılır.


Oya katılma

Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir. 

 

Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz. 

 

Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder. 


Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz. 

 

Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir. 


Arsa payı nasıl düzeltilir?



Geri Dön