19 / 04 / 2024

Arsa tapusuna şerh koyulur mu?

Arsa tapusuna şerh koyulur mu?

Tapu şerhi, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapu kütüğünde konulabiliyor. Peki, arsa tapusuna şerh koyulur mu? Şerh nasıl koyulur?



Arsa tapusuna şerh koyulur mu?

Tapu şerhi, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapu kütüğünde koyulabiliyor. Konulması istenen şerh için bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Ayrıca harç ödemeleri de yapılıyor.


Taşınmazın bina ancak tapusunun arsa tapusu olması halinde de şerh konulabiliyor. Tapuya konulan şerhler için ödenecek harç, şerhin türüne göre değişkenlik gösteriyor. 


Tapuya kira şerhi koymak istediğinizi düşünelim. Bu durumda temin edilmesi gereken belgeler ve ödenmesi gereken harç bedeli nedir?


Gerekli belgeler;

- Kiralanan yerin tapu senedi  

- Kira sözleşmesi

- Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

- Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları (Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi)


Tapu şerhi harcı

Adi veya hasılat kira mukavelelerinin tapu siciline şerhinde mukavele müddetine göre hesaplanacak kira toplamı ve mukavele mevcut değilse veya mukavelede müddet belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden Binde 6,83 oranında harç tahsil ediliyor.




Arsa tapusu iki kişi üzerine olur mu?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön