25 / 04 / 2024

Kat irtifakına kredi verilir mi?

Kat irtifakına kredi verilir mi?

Kat irtifakı; inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusuna deniyor. Peki,kat irtifakına kredi verilir mi?



Kat irtifakına kredi verilir mi?


Gayrimenkul satın alacaksanız satın alma işlemlerinde kat irtifakı, iskan belgesi ve kat mülkiyeti yükümlülüklerine dikkat etmeniz gerekiyor.


Kat irtifakı inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusuna deniyor. Yani siz diyelim ki 4.000 m2 bir arasa üzerinde 100 eşit daireden oluşan bir sitede 1 daire aldınız, yani sitenin 1/100'ü 50 m2 arsa sizin oluyor ve kart irtifakı tapusunda aldığınız daireye ait 50 m2 arsa olarak belirtiliyor. Tapu dairesinden alınan bu tapuda, ortada daire olmamasına rağmen, yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numaraları belediye tarafından belirleniyor.


Kısaca kat irtifakı tapusu, inşaatı henüz başlamamış ya da inşaat halindeki ev için, müteahhit ile evi satın alan arasında yapılan karşılıklı bir anlaşmadır ve tapu dairesinden alınıyor.Tarafların bu belgeyle birbirleri hakkında yükümlülükleri oluyor. Bu belgeyle binayı yapan binanın özellikleri, metrekaresi, modeli vs hakkında taahhüt verirken, evi satın alan da ödemeler konusunda söz vermiş olur.


Kat irtifakına kredi verilir mi?

Konut kredisi kullanırken bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermiyorlar. Kat irtifakı henüz inşaatına başlanmamış ya da yeni başlanmış bir bina için alınan belgedir ve tapu dairesinden alınır.


Bina bitmiş ve iskanı alınmışsa, bu kez kat mülkiyeti tapusu almanız gerekiyor. Bu da aslında sizin evin tam olarak sahibi olduğunuzu gösteren bir belgedir. Bu belgeyle eviniz, daire numaranız net olarak belli oluyor. Kanunen ev satın aldığınızda 1 ya da 2 yıl içerisinde kat mülkiyetine geçmeniz gerekiyor. Eğer geçmezseniz 1000 TL ceza ödemeniz gerekiyor.Kat mülkiyeti olmayan bir binanın yönetimi de zor oluyor. Binada kat mülkiyeti yoksa bina harcamalarıyla ilgili bazı konulara katılmak istemeyen komşularınıza da yaptırım uygulayamıyorsunuz.


Kat irtifakı belgesindeki daireniz belediyede farklı görünebiliyor. Daha inşaat başlamadan hazırlandığı için zaman zaman sorun oluyor. Bu da komşunuzun sizin, sizin de komşunuz üzerinde bir dairede oturduğunuz anlamına gelebiliyor. Bu durumda trampa yani mal değişimi yapmak gerekiyor. Bu da ayrı bir işlem anlamına geliyor.



Kat irtifakına DASK yapılır mı?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön