28 / 03 / 2024

Arsa ve konut tahsis davalarında yeni dönem!

Arsa ve konut tahsis davalarında yeni dönem!

Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı mecliste görüşüldü. Tasarının, 22 maddesi kabul edilirken, 2 yeni madde eklendi.Tasarıda Gecekondu Kanunu görüşüldü.



Proje bazlı teşvik uygulaması, şehit yakınına ÖTV'siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki, Hakkari ve Şırnak'ın ilçeye dönüştürülerek, Yüksekova ve Cizre illerinin kurulması, terörle ilişkili belediyelerle ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın 24 maddesi kabul edildi.


Tasarının Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde verilen önergelerle, Türkiye Varlık Fonu kurulmasına dair hükümler ile AOÇ arazisi ve Orman Kanunu'na yönelik düzenlemeler çıkarıldı. 


Tasarının, 22 maddesi kabul edilirken, 2 yeni madde eklendi.


Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nda kabul edilen maddelere göre, defin ruhsatını, mevtanın muayenesinden sonra belediye tabiplerinin yanı sıra toplum sağlığı merkezi tabipleri ve aile hekimleri de verebilecek. Bu ruhsatın yerleşim yeri bazında hangi tabiplerce verileceğini, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu belirleyecek.


Gayrimenkul sahiplerince yapılan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar, doğrudan gider olarak indirilebilecek.


Bakanlar Kuruluna, vergiye tabi işlemlere taraf veya aracı olanlara vergi kesintisi yaptırmaya ve belirli şartlar altında farklı kesinti oranları tespit etmeye ilişkin yetki verilecek. 


Gaziantep'in Şahinbey ilçesi sınırları içerisinde düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Gecekondu Kanunu'na göre ilgili idarelerce yapılan arsa veya konut tahsis işleminin gerçekleştirilememesi halinde, arsa veya konut tahsisi için ödenen bedeller, tebligatı müteakip en geç 3 ay içerisinde, kanuni faiziyle hak sahiplerine veya mirasçılarına ödenecek. Hak sahipleri, bunun dışında ilgili idareden herhangi bir hak, bedel ve tazminat talep edemeyecek.


Arsa veya konut tahsis işleminin gerçekleştirilememesi nedenleriyle arsa veya konutların adlarına tescili, bedel veya tazminat ve benzeri taleplerle açılan ve henüz kesinleşmeyen her türlü davalarda da bu hüküm uygulanacak. Reddedilen davaların yargılama giderleri davalı idare tarafından ödenecek.


Kültür varlıklarının onarımı


Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, bunların koruma alanları ve sit alanlarında, İmar Kanunu ilgili maddesi kapsamına giren ruhsata tabi olmayan tadilat ve tamiratları, kültür varlıkları yönünden bünyesinde koruma, uygulama ve denetim büroları kurulan yerlerde yetkili idarelerden, bu büroların olmadığı yerlerde koruma bölge kurulu müdürlüklerinden; tabiat varlıkları ve doğal sit alanları yönünden ise Çevre ve Şehircilik İl müdürlüklerinden izin almadan ya da izne aykırı yapanlar veya yaptıranlar, 6 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacak.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, alan başkanlarını atayacak ve maaşlarını ödeyecek. Düzenlemenin yasalaştığı tarihte görev yapan alan başkanları, danışma kurulu üyeleri, eşgüdüm ve denetleme kurulu üyelerinin görevleri sona erecek. Bu kişilerin yerine, en geç 6 ay içinde bakanlıkça görevlendirme yapılacak.


 Kültür ve Turizm Bakanlığına yönetim planını hazırlama veya hazırlattırma konusunda yetki verilecek. Bakanlıkça yapılan veya yaptırılan her türlü proje ve uygulamalarda, bu düzenlemeyle koruma, uygulama ve denetim bürolarına verilen görev ve yetkiler koruma bölge kurulu müdürlükleri tarafından kullanılacak.


Kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak, kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da doğal afet yaşanan yerlerde özel mülkiyette bulunan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının onarımı, restorasyonuna yönelik proje ve uygulama işleri, maliklerinin ve diğer ilgililerin muvafakatı aranmadan, bedelsiz olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilebilecek. Bu kapsamda yürütülen proje ve uygulama işlerinden bir mali yıl içinde tamamlanması mümkün olmayanlar için 4 yılı geçmemek üzere gelecek yıllara yaygın yüklenmeye girişilebilecek. 


Tapuya gitmeye gerek olmayacak


Tasarı, Kamulaştırma Kanunu'nun satın almaya ilişkin hükümlerinde de değişiklik yapıyor. Malik veya yetkili temsilcisi ile kamulaştırılacak taşınmaz için komisyonla arasında tutanak düzenlecek. Tutanakta, malikin kimlik bilgilerine ve taşınmazların tapuda tesciline veya terkinine dair kabul beyanları yer alacak. Bu tutanak, ferağ beyanı sayılacak ve ayrıca tapuda bu beyana gerek kalmayacak.


Güvenlik gerekçeli tahsis


İçişleri Bakanlığının güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve il özel idareleri dahil mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerine ait taşınmazlar, kaynak veya irtifak hakları Bakanlar Kurulu kararıyla Hazine adına tescil ve İçişleri Bakanlığına tahsis edilecek.


Taşınmazın bedeli, tescil işleminden itibaren 60 gün içinde valiliklerce tespit edilecek. Bedele ilişkin itirazlar Danıştaya yapılacak. İtirazlar tescil işlemini durdurmayacak. Mahkemelerce ihtiyati tedbir ve yürütmenin durdurulması kararları verilemeyecek. Bu taşınmazlara ilişkin ihtiyaç duyulan imar planı değişiklikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca resen yapılacak veya yaptırılacak.


Tasarının görüşmeleri yarın da devam edecek.


AA


Geri Dön