23 / 04 / 2024

Arsama konteyner koyabilir miyim?

Arsama konteyner koyabilir miyim?

Konteyner, sağladığı bir çok avantajlar sebebiyle en çok tercih edilen hazır yapılar arasında yer alıyor. Bir arsanız olduğunu ve konteyner koymak istediğinizi düşünelim. "Arsama konteyner koyabilir miyim?" diyorsanız işte yanıtı..



Arsama konteyner koyabilir miyim?

Fabrikalarda üretilen modüler yapılardır, konteynerler fabrikada tüm kullanım yerleri hazırlanıp gideceği yerde sadece düzgün bir zemin üzerine yerleştirilip elektrik ve gerekirse dıştan su bağlantısı ve giderler bağlanmak suretiyle kullanılmaya başlanabilen hızlı çözümler üreten yapılar konteyner ev olarak karşımıza çıkıyor.


Konteyner, sağladığı bir çok avantajlar sebebiyle en çok tercih edilen hazır yapılar arasında yer alıyor. Peki, konteyner için izin alınır mı?


Bir arsanız olduğunu ve üzerine konteyner koymak istediğinizi düşünelim. "Arsama konteyner koyabilir miyim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


3194 sayılı İmar Kanununun 5. maddesine göre; Yapı; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesisler olarak ifade ediliyor.


Bina ise; kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılardır. Buna göre, konteyner, müteharrik olsa da İmar Kanununun yapı tanımına uyuyor.


3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için 27. maddede belirtilen istisna hariç, yapı ruhsatı alınması zorunlu oluyor. 3194 sayılı Kanunun 31. maddesine göre, bir yapıya elektrik su bağlanması için o yapının (bina) kullanma izni almış olması gerekiyor.


Buna göre arsaya konteyner koymak için gerekli belgelere göre ilgili kanun, plân, yönetmelik ve ilgili bütün mevzuat hükümlerine uygun olmak üzere, gerekli projeleri hazırlatarak idareye başvurup yapı ruhsatının ve yapı kullanma izninin alınması gerekli oluyor.


Arsama nasıl ev yapabilirim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön