28 / 03 / 2024

Arsanın ne kadarına ev yapılabilir?

Arsanın ne kadarına ev yapılabilir?

İmar mevzuatı gereğince yapı inşaatı, arsa üzerinde yapılıyor. Yapı inşaat alanı, bir yapının arsa üzerinde toplam ne kadar alan kaplaması gerektiğini gösteriyor. Peki, bir arsanın ne kadarına ev yapılabilir?



Arsanın ne kadarına ev yapılabilir?

İmar mevzuatı gereğince yapı inşaatı, arsa üzerinde yapılıyor. Yapı inşaat alanı, bir yapının arsa üzerinde toplam ne kadar alan kaplaması gerektiğini gösteriyor. 


Yapı inşaat alanına, ışıklıklar, avlular ve iç bahçeler hariç olmak üzere, bodrum kat, asma kat ve çatı arasında yer alan mekanlar, çatı veya kat bahçeleri, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, balkonlar, açık çıkmalar ile binadaki ortak alanları dahil yapının inşa edilen bütün katları dahil ediliyor. Peki, bir arsanın ne kadarına ev yapılabilir?


Net inşaat alanı

Konut içerisinde duvarların arasında kalan süpürülebilir alan olan net inşaat alanı, imar planında belirtilen emsal değeri ile net parsel alanının çarpılması ile bulunan değere deniyor. Bu değere emsal alanına girmeyen alanlar dahil olmuyor. 


Brüt inşaat alanı

Brüt inşaat alanı ise net inşaat alanının aksine, emsal alanına girmeyen alanların dahil edilmesiyle bulunan alan olarak ifade ediliyor.


Arsa alanının, imar planında belirtilen 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen değerlere sahip TAKS ile çarpılması halinde bina oturum alanı hesap edilmiş oluyor.


Buna karşın, arsa alanının imar planında belirtilen 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişen değerlere sahip KAKS ile çapılması durumunda bina toplam kapalı alanını hesap edilmiş oluyor.


TAKS’ın en düşük seviyesinin uygulanması..

1.000 metrekare x 0,20 TAKS = 200 metrekare 

Bu hesaplama 200 metrekare taban oturumlu ve 6,5 katlı bir bina yapabilirsiniz anlamına geliyor. 


TAKS'ın en üst seviyesinin uygulanması.. 

1.000 metrekare x 0,40 TAKS = 400 metrekare. 

Bu hesaplama 400 metrekare taban oturumlu ve 3,5 katlı bir bina yapılabilindiği anlamına geliyor.


2015 imar durumu harcı ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön