18 / 04 / 2024

Artvin maden sahalarına bilirkişi incelemesi!

Artvin maden sahalarına bilirkişi incelemesi!

Artvin'de, Yukarı ve Aşağı Maden köylerinde altın madeni işletmesi ve kurulacak siyanür havuzlarına karşı verilen, 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali istemiyle açılan dava sonrası bölgede bilirkiş heyeti inceleme yaptı.



Artvin'de, Yukarı ve Aşağı Maden köylerinde maden sahası tartışması başladı. İki köyde altın madeni işletmesi ve kurulacak siyanür havuzlarına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen, 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali istemiyle açılan dava sonrası bölgede bilirkiş heyeti inceleme yaptı.


Yukarı ve Aşağı Maden köylerinde 7.3 hektarlık alanda açık altın işletmesi ve siyanür havuzları kurulması için geçen yıl başlatılan çalışmada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Yöre halkı, bu gelişme sonrası kararının iptali istemiyle geçen yıl Rize İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Dava kapsamında Yukarı ve Aşağı Maden köylerinde bilirkişi heyetleri keşif incelemesi yaptı. Heyetin gelişi nedeniyle aşağı Maden köyü girişinde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, yol kenarında karşılıklı dizilerek, ‘Madene hayır’ yazılı atkılar açtı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’ın da katılarak destek verdiği gruba köyün kadınları ayran ikram etti. Keşif heyeti incelemenin ardından köyden ayrıldı.


Keşif sonrası açıklamalarda bulunan Maden köyü sakinlerinden Abdullah Aydın, köyün doğasıyla, suyuyla, yaylasıyla, kurduyla ve kuşuyla insanlık tarihine değer katmış bir yer olduğunu belirterek, “Biz köyümüzün tarihi ve doğasıyla yaşamasını istiyoruz. Şu ya da bu biçimde yok olmasına izin vermeyeceğiz. Biliyoruz ki altın madeni işletmeciliği girdiği yeri batırıyor ve bu nedenle köyümüze sahip çıkıyoruz” dedi.  


Sözcü


Geri Dön