19 / 04 / 2024

Asilhan Arslan: Merkez Bankası’nın faiz indirimi umut ışığı oldu!

Asilhan Arslan: Merkez Bankası’nın faiz indirimi umut ışığı oldu!

Arslan, “Merkez Bankası faiz politikasında küçük de olsa bir değişikliğe gitmiş durumda. Biz Sanayiciler olarak, düşük faizin uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini düşünüyoruz” dedi.



Fırat Meclisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve ETSO Başkan Adayı Asilhan Arslan’ın Merkez Bankası faiz indirimi ve yeni teşvik sistemi ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı.


Fırat Meclisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve ETSO Başkan Adayı Arslan, Merkez Bankası’nın faiz indiriminin hem tüketicinin hem de iş dünyasının beklentilerine umut ışığı olduğunu söyledi.


Arslan, yaptığı açıklamada, Merkez Bankası yeni Başkanı Murat Çetinkaya’nın  faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapmasını olumlu bulduklarını belirtti.


Faiz indiriminin olması gereken bir gelişme olduğunu, ancak ilerleyen zamanda daha yüksek düşüş beklediklerini belirten Arslan, “Faiz indirim kararı hem sanayici hem ticaretin lokomotifi olan İnşaat sektöründe hem de kamuoyu tarafından olumlu karşılandı. Sayın Murat Çetinkaya’nın faiz kararını olumlu bulup destekliyoruz. Çünkü sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle piyasada daralma söz konusu olduğundan iç piyasadaki işler maalesef düşük düzeylerde seyretmektedir. Merkez Bankası faiz politikasında küçük de olsa bir değişikliğe gitmiş durumda. Biz Sanayiciler olarak, düşük faizin uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini düşünüyoruz” dedi.


‘Konut satışında artış yaşanacak’

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararını uzun zamandır hem inşaat sektörü hem de konut almak isteyenlerce beklendiğini vurgulayan Arslan, “Merkez Bankası'nın faiz indirim kararını uzun zamandır hem inşaat sektörü hem de konut almak isteyenlerce bekleniyordu. Kredi maliyetlerinin ucuzlamasıyla şimdiye dek faiz indirimini gözleyenlerin talebi harekete geçecek. Bu indirimle birlikte bankaların da kredi faiz oranlarını düşürmeye çalışacağını, bunun da piyasalara ve özellikle konut talebine olumlu yansıyacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.


‘İleri teknolojiyi desteklemek zorundayız’

Hazırlanması gereken yeni teşvik paketi ile alakalı görüşlerini de belirten Arslan, şunları söyledi: “Güven en önemli unsur, ekonomiyi canlandırmak, talebi canlandırmak anlamına geldiğinden, dış talep şu anda zayıf seyrediyor. Yeni teşvik paketinde ihracatı destekleyecek önlemler gündeme alınmalı, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlayıcı bir düşünce ile hareket etmek gerekir. Artık ileri teknolojiyi desteklemek zorundayız. Onun da inovatif olmasını beklemeliyiz. Pazara ulaşacak ve kendi kendine ayakta kalabilecek sektörlere ve firmalara destek mekanizması oluşturmalı. 5084 sayılı teşvik yasası ve sonrasında açıklanan bölgesel teşvik uygulamasında yeteri kadar yararlanamayan Elazığyeni teşvik uygulamasından maximum düzeyde fayda sağlamak topyekun çalışma yapmamız gerekir.Ağır geçen küresel ekonomik kriz, mevcut işletmeleri ciddi manada olumsuz etkiledi. Yakın bir zamanda çıkması gereken teşvik paketinin mevcut işletmeleri kapsaması gerekiyor.”


Haberkent


Geri Dön