29 / 03 / 2024

Asya'da mezar fiyatları konut fiyatlarını solladı!

Asya'da mezar fiyatları konut fiyatlarını solladı!

Asya' da ölüleri gömecek arsa olmayınca mezarlık fiyatları adeta patladı. Tayvan' da bugün evlerin metrekaresi 2.400 dolarken mezarların metrekaresi 5.000 dolara kadar çıkıyor...




Dünyada birçok şirket para kazanmak için kimsenin girmediği ya da girmek istemeyeceği alanlara yatırım yapmak zorunda. Bu alanlardan birisi de defin işleri. Bu konuda dünyanın en büyük firmalarından bir tanesi Tayvan'da kurulmuş ve hızla büyüyor. Tayvan'ın beşkenti Taipei'de kurulu olan şirket mezarlıktan ölününü yıkanmasına kadar her türlü işlemle ilgileniyor. Şirketin patronu David Lee artık Tayvan'da yeteri kadar büyüdüklerini belirterek hedeflerinin tüm Asya'yı ele geçirmek olduğunu söylüyor. 


ÇİN'DE PAZAR 7.7 MİLYAR $ 


Can sıkıcı bir iş olarak gözükse de sektör aslında para basıyor. Bunun nedeni de Asya'daki yaşlı nüfusun oldukça fazla olması. Sadece Çin'de 1.3 milyarlık nüfusun yüzde 11'i 65 yaşının üzerinde. Bu oran Japonya'da yüzde 24'e kadar ulaşmış durumda. Yine sadece Çin'de defin işlemleri sektörünün büyüklüğü 7.7 milyar doları bulmuş. 


METREKARESİ 5.000 $ 


Yaşlı nüfusun oldukça fazla, mezarlıkların ise sınırlı olması nedeniye başta Tayvan olmak üzere Asya'da mezar fiyatları adeta patlamış. Hatta artık mezar fiyatları ev fiyatlarından bile fazla. Tayvan'da bugün özel mezarlıklarda bir metrekarelik mezarın fiyatı ortalama 5.000 dolar. Aynı bölgelerde evlerin metrekaresi ise 2.400 dolar civarında. 


Akşam


Geri Dön