25 / 04 / 2024

Ataköy Mega Yat Limanı'nın üst yapı inşaat izni yok!

Ataköy Mega Yat Limanı'nın üst yapı inşaat izni yok!

Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu: "Belediye, sadece yat limanı ve deniz dolgusuyla ilgili onay vermiştir. Üst yapıda inşaat ruhsat izinleriyle ilgili başvuru belediyemize yoktur. Belediyemizin de bu konuda verdiği inşaat ruhsat izni yoktur" dedi.



Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Ataköy'deki Mega Yat Limanı projesinde sadece yat limanı ve deniz dolgusuyla ilgili onay verildiğini belirterek, "Bugünkü konu, üst yapıda ruhsat izinlerinin olup olmadığıyla ilgilidir. Üst yapıda inşaat ruhsat izinleriyle ilgili başvuru belediyemize yoktur" dedi.


Kerimoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ve partililerin katılımıyla Bakırköy'deki inşaat alanında basın açıklaması yaptı. 


Tartışmaya konu projenin iki konuda Bakırköy Belediyesi'ni yasal olarak ilgilendirdiğini belirten Kerimoğlu, "Birinci konu Ataköy Marina'da deniz dolgusuyla yapılacak yat limanı, ikinci konu da üst yapıda yapı ruhsat izinleriyle birlikte inşaat alanı" dedi.


Bülent Kerimoğlu, aralarında Bakırköy Belediyesi'nin de bulunduğu 18 kamu kurumunun, denizin doldurularak marina yapılmasına onay verdiğini hatırlatarak, şu bilgileri verdi:


"Marina ve deniz dolgusu, 2004'te Kültür ve Turizm Bakanlığı onayıyla projelendirilmiş, 2007, 2008, 2010 ve 2014 yıllarında Kültür ve Turizm, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının izinleriyle yasal olarak nihayete ermiş. En son 2014'te Maliye Bakanlığı'ndan denizin üstü ve altının kiralanmasıyla yasal süreç tamamlanmış. Bu süreç tamamlanırken aralarında Bakırköy Belediyesi'nin de bulunduğu 18 kurumdan da görüş ve onay alınmış. Bununla ilgili 140 dönümde deniz dolgusu ve Ataköy'de yat limanı yapılması projesi onaylanmış. Bu konuda Bakırköy Belediyesi de 2014 yılının Kasım ayında sadece yat limanının yapılması ve deniz dolgusuyla ilgili olarak onay vermiştir. Tescil etmiştir. Kayıt altına almıştır."


Asıl sorunun, deniz dolgusu bittikten sonra yapılacak yapılarla ilgili olduğunu ifade eden Kerimoğlu, "Bugünkü konu, bu alanda, üst yapıda yapı ruhsat izinlerinin olup olmadığıyla ilgilidir. Üst yapıda yapı inşaat ruhsat izinleriyle ilgili başvuru belediyemize yoktur. Belediyemizin de bu konuyla ilgili verdiği inşaat ruhsat izni yoktur" diye konuştu.


- "Bu proje doğru bir proje değildir"

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, parti olarak hem denizin doldurulmasına hem de üstüne bir yapı yapılmasına karşı olduklarını söyledi. 


"CHP olarak bu projenin alt yapısına da üst yapısına da karşıyız. Bu proje doğru bir proje değildir" diyen Karayalçın, denizin doldurulmasının en çarpıcı örneğinin Bakırköy olabileceğini, 1950 ve 60'lardaki durumuna göre, denizin 100 metre doldurulduğunu anlattı. Karayalçın, "Şimdi bu 600 metre daha ileri götürülecek" iddiasında bulundu.


Murat Karayalçın, projeyi, "İstanbul'un ekolojik dengesine zarar vereceği ve görüntü kirliliğine neden olacağı" için kabul edilemez bulduklarını anlattı.


Bakırköy Belediyesi'nin deniz doldurma iznine açıklama getiren Karayalçın, "Bakırköy Belediyemizden bir ruhsat talebi olmamıştır. Olan şey, ilgili bakanlıkların ve çeşitli kamu kuruluşlarının yaptığı işlemlerin halihazır haritalarda gösterilmesi için tescil edilmesidir. Kayda geçirilmesidir. Bunun adı onay değildir. Onay olarak görülemez" değerlendirmesinde bulundu.


Belediyenin ilgili inşaat firmasından aldığı 6 milyon lira deniz dolgu ruhsatı ücreti hakkında da bilgi veren Karayalçın, "Bu, metreküp başına o işlem nedeniyle yapılması gereken ödemedir. Dolayısıyla alt yapıda da Bakırköy Belediyemizin ruhsat verdiğine ilişkin değerlendirme doğru değildir" dedi.


- "Çevre Haftası dolayısıyla kamuoyu ilgisi oluştu"

Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu, belediyece deniz dolgusu için alınan ücrete ilişkin soruya, "18 kurumun yasal onayıyla oluşmuş bir süreçtir. Ücret de buradaki hafriyat ve tescille ilgili ücrettir. Üst yapı inşaat ruhsatlarıyla ilgili bilgimiz yok. Bize yapılmış başvuru yok. Bizim verdiğimiz bir ruhsat yok" karşılığını verdi. 


Bir gazetecinin "İlgili firma denizi 6 ay öce doldurmaya başladı. Neden bugün bu konu gündeme geliyor?" şeklindeki soruyu Kerimoğlu, "Bugün Dünya Çevre Günü... Bununla ilgili 7 aydan beri devam eden tartışmalar Bakırköy kamuoyunda vardı. Ulusal basına kısmen yansımıştı. Çevre Haftası dolayısıyla kamuoyu ilgisi oluştu" diye yanıtladı.


Kerimoğlu, marina üst yapılarla ilgili ruhsat başvurusunu, yapıldığında ilgili meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ile değerlendireceklerini bildirdi. 


AA


Geri Dön