27 / 04 / 2024

Ataköy'deki yeşil alan tartışması yine alevlendi!

Ataköy'deki yeşil alan tartışması yine alevlendi!

Ataköy'de yeşil alan tartışması tekrar alevlendi. TOKİ sahildeki binlerce metrekarelik arsayı satışa çıkarınca semt sakinleri isyan bayrağını çekti



Ataköy 1. ve 2. Kısım'daki yeşil alanların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan imar değişikliğiyle ticaret ve turizm alanına dönüştürülmesi, bölge sakinlerini ayaklandırmıştı. Yaşam alanlarının ve yeşil dokunun yok edilmek istendiğini savunan Ataköylüler, betonlaşmaya karşı mücadele başlatılmıştı. Bu mücadelenin öncülüğünü de 1. kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği üstlenmişti. Emlak Bankası'ndan devrenilen binaların arasındaki yeşil alanların  TOKİ  tarafından bazı firmalara satıldığı iddiaları da gündeme oturmuştu.

Dernek karşı çıkıyor
Haberimizin ardından TOKİ bir açıklama yapmış ve yeşil alanların satışının söz konusu olmadığını söylemişti. Ataköy sakinleri ile TOKİ arasındaki mücadele, bir türlü bitmek bilmiyor. Bu kez de sahil şeridendeki 94 bin metrekarelik 3 parsel arsa için kavga başladı. TOKİ, Ataköy sahilindeki devlet arazisini 19 Ağustos'ta ihaleye çıkaracak. İhaleyi kazanan yatırımcılar bölgeye, otel, apart otel, gazino, marina, yat kulübü, alışveriş tesisleri, gösteri spor ve eğlence tesisleri inşa edilebilecek.

Bu üç arsanın dışında sahildeki Zeytinlik Mahallesi'nde bulunan 59,7 dönümlük bir başka arsa da 47 yıllığına kiraya verilecek. Ataköy 1. Kısım Koruma Derneği ise, bu satışa çıkacak olan boş arsada tarihi ağaçların olduğunu savunan dernek üyeleri, nefes alabilecekleri son yeşilin de elden gitmesine isyan ediyor.

Kentsel Dönüşüm Endişesi
"TOKİ ihalesi ile satışa çıkacak olan kıyadaki parseller bir taraftan doldurularak betonlaşacak, diğer taraftan nüfus yoğunluğu düşük, toprağı bol 1. ve 2. kısımlar 'kentsel dönüşüm'den nasibini alacak. Bu nedenle söz konusu arsanın Ataköy'ün acilen korunması gerekli son kalesi olduğu unutulmamalıdır. İtiraz ettiğimiz yeni imar planı, sahili halkın elinden alacaktır. İstanbul'un gözbebeği Ataköy sahilini betonlaştırarak gelecek nesillere nasıl bir miras bırakacağız? Sahile yapılacak yüzbinlerce metrekare inşaat, konutların olduğu bölgeyi de içine alacak ve Ataköy boğulacak." Ataköylüler, sahildeki yeşil alanların satışını durdurmak için mücadele etmeye kararlı. 1. ve 2. Kısımların kentsel sit alanı ilan edilmesi ve satışın gerçekleşmemesi için hukuki yollara başvurmaya hazırlanıyorlar.
Esra BOĞAZLIYAN/Gazete Habertürk


Geri Dön