19 / 04 / 2024

Atatürk Havalimanı'na ne yapılacak?

Atatürk Havalimanı'na ne yapılacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Atatürk Havalimanı arazisi bize teslim edildikten sonra TOKİ aracılığıyla millet bahçesi yapacağız, İstanbul'umuzu kazandıracağız. dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  gündeme ilişkin soruları yanıtladı. İşte Kurum'un açıklamalarından satır başları;

KANAL İSTANBUL KENARINA 500 BİN KİŞİ GELECEK

Kuzey'de havalimanımız yapılıyor ve açıldı. Havalimanına bağlantı yapılacak. Küçükçekmece Gölü'yle başlayıp yeni havalimanına yapılacak olan Kanal İstanbul güzergahta proje tasarladık, planlama yaptık. Bu aksa 500 bin kişi gelecek. İstanbul'a yakışır ülkemize yakışır örnek şehircilik anlayışıyla imar yapılacak.

ATATÜRK HAVALİMANI'NA NE YAPILACAK?

13 milyon metrekarelik alan. Atatürk Havalimanı'nın tamamı millet bahçesi yapılacak. Özel uçakların, kargo uçaklarının devam edeceği süreç var. İstanbul Havalimanı'na taşınana kadar bir süreç işleyecek. Arazi bize teslim edildikten sonra  TOKİ  aracılığıyla millet bahçesi yapacağız, İstanbul'umuzu kazandıracağız.

Millet bahçesinin yapımına 2019 yılı içerisinde başlamayı planlıyoruz. 2020'ye kadar belli bir etabını teslim edeceğiz. Şehrin göbeğinde bütünüyle millet bahçesi olacak.

Central Park ve Hyde Park'tan büyük olacak. Central Park'ın 3 katı, Hyde Park'ın da 8 kat büyüğü yapılacak.

Millet bahçelerini tasarlarken ilgili bakanlıklarla koordineli olarak çalışıyoruz. Afetle alakalı olarak toplanma alanlarına ilişkin düzenlemeleri yapmaya çalışıyoruz. Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi'nin yerine millet bahçesi yapıyoruz. 2020'de teslimini yapacağız.
SALDA GÖLÜ

Salda Gölü ve çevresini özel çevre koruma bölgesi ilan ettik. Böylece oraya beton yapıların yapılmasının önüne geçtik. Bu alanları korumak zorundayız. 18 tane özel çevre koruma bölgemiz oldu. 2023'e kadar ülke toprağının yüzde 17'sini koruma altına almak istiyoruz. Salda'yı geçen yıl 500 bin kişi ziyaret etmiş. Salda Gölü doğa harikası bir yer. 295 metre derinliği var, en derin göllerimizden biri. Malpler'i görürüz ne kadar güzel deriz, Salda'ya da Salpler diyorlar. Turistlerimiz araçlarını gölün dibine kadar sokuyorlar. Çöpümüzü atarsak, etrafı kirletirsek bu göl nasıl korunacak? Beyaz kumsal alanımızı ahşap çitlerle çevirdik, ne araba giriyor ne de insanların zarar verebileceği bir şey kalmadı. Bungalovlar yapılacak, oturacakları, dinlenecekleri, ihtiyaçlarını giderecekleri alanlar yapacağız. Kumsalda ahşap yürüme yolları yapacağız. 1-2 milyon ziyaretçiye ulaşacak ve istihdam kapısı olacak.

KAPADOKYA'DAKİ YAPILAŞMA

Doğal sit alanları üzerinde 2200'ün üzerinde kaçak yapılaşma var. Kapadokya'daki tespitleri yaptık, 196 yapı var. Bunların yıkımı yapılıyor. Peribacalarına, kültürümüze zarar verecek hiçbir yapıya izin vermeyeceğiz. O bölgede imar barışına da izin vermeyeceğiz. Süreci kararlı şekilde işleteceğiz. Tavizimiz yok.

 

Atatürk Havalimanı arazisine yapılacak projenin görseli ortaya çıktı!
 


Geri Dön