25 / 04 / 2024

Atatürk Havalimanı'nın arazisinde yapılan hastane inşaatı mecliste!

Atatürk Havalimanı'nın arazisinde yapılan hastane inşaatı mecliste!

Koronavirüs salgını nedeniyle Atatürk Havalimanı'nın arazisinde yapılan hastane inşaatı meclis gündemine taşındı. CHP'li  Aydoğan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, koronavirüs salgını nedeniyle Atatürk Havalimanı'nın arazisinde yapılan hastane inşaatına ilişkin soru önergesi hazırladı. Aydoğan, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Aydoğan, ''Sayın Cumhurbaşkanı'nı talimatıyla, Koronavirüs salgınında öngörülen bir hasta artışı durumda kullanılmak üzere Atatürk Havalimanı'na inşa edilmeye başlanan sahra hastanesi ile ilgili basına yansıyan haberler mevcuttur. Sahra hastanesinin havalimanının mevcut uygun binaları kullanılarak maliyetsiz ve hızla yapılabileceği uzmanlar tarafından deklare edilirken bunun aksine söz konusu alanın yanında bulunan farklı bir araziye daha çok maliyet ve uzun sürede inşa edilecek bir hastane kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmıştır.  İnşaatın 14 Nisan 2020'de çekilen fotoğraflarına bakıldığında, hastanenin 1.7/3.5 sağ ve sol pistlerinin tam ortasına konumlandırıldığını ve iki pistin de kırılarak kalıcı bir şekilde kullanılmaz hale getirdiği görülmektedir'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan'ın soruları:
1. Mevcut iki pistin birden devre dışı bırakılması uluslararası havacılık kuralları  kapsamında değerlendirilerek alınmış bir karar mıdır? 
2. Asıl yapılmaya çalışılan hastane yapmaktan ziyade Atatürk Havalimanını kapatmak ve  yok etmek midir? 
3. Pistlerin yıkılması işlemi ne kadara mal olmuş olacaktır? 
4. Pist yapmanın çok zor bir süreç ve maliyet gerektirdiği bilgisiyle; bu pistin arazi hariç 1 milyar TL altyapı, 500 milyon TL pist ve keşif artışlarıyla birlikte en az 2 milyar TL'ye mal olacağı uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Durum buyken, Atatürk Havalimanı'nda arazi hariç iki pist için yaklaşık 4 milyar TL'nin çöpe atılması milli serveti hiç etmek değil midir? 
5. Hastane, mevcut binalarda daha hızlı inşa edilebilecekken, hazır yapılar mevcutken neden bu alanlar tercih edilmemiştir? 
6. İstanbul Havalimanı'nın açılmasından sonra yaşanan olayları hatırlayacak olursak; hala Atatürk Havalimanı'na ihtiyaç olduğu gerçeğinin ortada olduğu anlaşılmaktadır. Meteorolojik zorluklar, yoğun kar, şiddetli rüzgar veya olası kaza durumunda ne gibi  bir planlamanız mevcuttur? 
7. Beklenen olası İstanbul depreminde, şehrin merkezindeki bu pistlerin binlerce insanın  hayatını kurtarabileceği düşünülmemiş midir? 


Geri Dön