26 / 04 / 2024

Atatürk Orman Çiftliği arazisinin kiralama süresi 29 yıla çıkarılacak!

Atatürk Orman Çiftliği arazisinin kiralama süresi 29 yıla çıkarılacak!

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin, üzerinde hayvanat bahçesi ve temapark yapılması için 10 yıllığına kiralanmasına ilişkin bir düzenlemenin daha önceden gerçekleştirildiğini anımsatan Ağbal, temapark projesinin nihai aşamasına geldiğini açıkladı..



AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın imzasını taşıyan, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni görüşmeye başladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin içerisinde farklı toplum kesimlerin taleplerini karşılayan veya ortada olan bazı sorunlara çözüm geliştiren birçok düzenlemenin yer aldığını açıkladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin, üzerinde hayvanat bahçesi ve temapark yapılması için 10 yıllığına kiralanmasına ilişkin bir düzenlemenin daha önceden gerçekleştirildiğini anımsatan Ağbal, temapark projesinin nihai aşamasına geldiğini söyledi.

Ağbal, "Ankara'ya çok ciddi turist çekecek, Ankara'yı bu anlamda bir çekim merkezi haline dönüştürebilecek son derece önemli bir proje. Bu projenin hayata geçebilmesi için buradaki sürenin 10 yıldan 29 yıla çıkarılması ihtiyacı var. Yine bu temapark alanı içerisinde oluşan tesisin kullanımı noktasında zorunluluk arz eden birtakım yapı ve tesislerin burada inşa edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Düzenlemede buna açıklık getirildiğini ifade eden Ağbal, kira süresinin sonunda buradaki bütün varlıkların AOÇ'ye devredileceğini de vurguladı.

Öte yandan Ağbal, 2B diye bilinen, orman vasfını yitirmiş Hazineye ait taşınmazların vatandaşlara doğrudan satışına ilişkin düzenlemenin süresinin dolmasına karşın hala birtakım vatandaşların başvuruda bulunmadığını veya ödemelerini aksattığını dile getirerek, bununla ilgili olarak kasım ayına kadar süre uzatımı getirildiğini aktardı.

CHP  İzmir  Milletvekili Temizel, teklifin, "AOÇ'nin belli bir arazisinin belediyeye bedelsiz tahsis edilmesi ve üçüncü kişilere kiraya verilmesi" maddesine yönelik eleştirilerde bulundu. Orada yapılan tema park alanları hakkında şu sözleri söyledi:

"O arazi üzerinde, veriliş amacına, kiralama amacına aykırı bir şekilde yatırım yapmak suçtur. O arazi devletin malıdır ve burada işlenen suç da devlete karşı işlenmiş olur. Burada bir suç işlenmiştir, tarım alanı kullanış amacına aykırı bir şekilde kullanılmıştır.

'Orada milyarlarca lira para harcanmış' deniliyor. Eğer öyle ise bunun da hesabının sorulması gerekir. 'Yapılmış olmuş....' İşte bu olmaz, bunu kabul edemeyiz. AOÇ arazisinin bu şekilde çiğnenmesine asla izin verilmemelidir. Bu bir suçtur, bu suçu yasal hale getirmek de suçtur. 'Oldu bir kere, yapanın yanına kar kaldı" demek yanlış olur. Eğer yapılırsa, Anayasa Mahkemesinde bu olayı sonuna kadar götürmek zorundayız." 


Geri Dön