27 / 04 / 2024

Atatürk Orman Çiftliği'in boş arazisine yapı inşa edilmeyecek!

 Atatürk Orman Çiftliği'in boş arazisine yapı inşa edilmeyecek!

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yeni Başbakanlık binasının, Orman Genel Müdürlüğü'nün yapılarının yerinde inşa edileceğini, Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) boş arazisinde yapılmayacağını söyledi




     Atalay, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 

     Komisyona 1985 yılından beri geldiğini belirten Atalay, önceleri bürokrat, sonraysa milletvekili ve bakan olarak geldiğini ifade etti. 

     MGK Genel Sekreterliği'nin yapısıyla ilgili sorular sorulduğunu anımsatan Atalay, ''Oranın kurumsal yapısında çok şey değişti, ancak bazı hususlar var ki Anayasa değişmeden kurumsal düzenlemeleri daha fazla yapamıyorsunuz'' dedi. 

     Van depremi sonrasında devletin yaptığı yardımlar konusuna da değinen Atalay, şöyle konuştu: 

     ''Orada yapılanlar Türkiye'nin bir başarısıdır. Türkiye bu afetle çabuk mücadele etti ve dünyada da takdir gördü. Eksiklikler yok mu- Var tabi ama sonuçta orada yaşanan büyük bir afetti. ABD de büyük bir afete uğradı ve 'zarar 50 milyar doları buldu' deniliyor. Türkiye de büyük bir depremi yaşadı, devlet ve millet oraya bütün imkanlarını aktardı. Bütçemiz büyük olmasaydı, 3,6 milyar lirayı ben oraya nasıl gönderecektim- Oradaki vatandaşları konteynerlere nasıl taşıyacaktım- Oraya gidince ben de eksiklik buluyorum ve onları tamamlamaya çalışıyoruz ama sonuç olarak ortada iyi yürüyen bir iş var.'' 

     Atalay, Van'daki deprem konutlarının 2 yıl ödemesiz 20 yıl taksitle sahiplerine verileceğini söyledi. Konutların inşaatlarında 12 bin Vanlının çalıştığını, binaları yapan firmalara, malzemesini bile bölgeden alma şartı getirdiklerini ifade eden Atalay, ''Orada çok hassasiyetler oldu. 110 bin liralık konutlar 75 bin liraya veriliyor. Aradaki farkı devlet sübvanse ediyor'' dedi. 

     

     -'AOÇ ile ilgili hassasiyetimiz var''- 

     

     AOÇ ile ilgili hassasiyetlerinin olduğunu belirten Atalay, ''Başbakanlık 2013 yılı yatırım ödeneği 250 milyon 500 bin TL'dir. Bu ödeneğin önemli bölümü dağınık halde bulunan Başbakanlık hizmet birimlerinin tek bir çatı altında toplanması amacıyla yapımına başlanan Başbakanlık yeni hizmet binasına aittir. Geri kalan miktar ise milli arşiv sitesinin yapımıyla, Başbakanlığın muhtelif bina ve bakım onarım ve bazı teknik altyapılarının yenilenmesi amacıyla kullanılacaktır'' diye konuştu. 

     Atalay, yeni Başbakanlık binasının Orman Genel Müdürlüğü'nün yapılarının yerinde yapılacağını, boş AOÇ arazisi üzerinde inşa edilmeyeceğini belirtti. 

     Örtülü ödeneğin, istihbarat ve savunma hizmetleri, devletin milli güvenlik ve olağanüstü hizmetleriyle ilgili olarak Başbakanlık bütçesine konulan ödenek olduğunu ifade eden Atalay, ''Örtülü ödenek harcamaları, ilgili yıl sonunda toplam olarak faaliyet raporu ve bütçe kesin hesabıyla açıklanmaktadır. Başbakanın 2011 yılı örtülü ödenek harcaması, 391 milyon 682 bin 533 TL'dir'' dedi. 

     Beşir Atalay, toplantıda, ''MİT mensubunun adının geçtiği ikinci bir Uludere olayı önlendi'' denildiğini anımsatarak, ''MİT mensubunun karıştığı böyle bir olay meydana gelmemiştir'' diye konuştu. Atalay, istihbarat ve güvenlik birimleri arasında çok iyi bir koordinasyon olduğunu kaydetti. 

     Daha sonra Başbakanlık, MİT, MGK Genel Sekreterliği, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın 2013 yılı bütçeleri kabul edildi. 

AA



Geri Dön