26 / 04 / 2024

Atatürk Orman Çiftliği'yle ilgili önerge verildi!

Atatürk Orman Çiftliği'yle ilgili önerge verildi!

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Atatürk Orman Çiftliği ilgili soru önergesi verdi. Tekin Bingöl, sorularının Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 



CHP  Ankara  Milletvekili Tekin Bingöl, Atatürk Orman Çiftliği ilgili soru önergesi verdi. Tekin Bingöl, sorularının Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

CHP'li Bingöl, "Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak Anayasanın 98. Maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddeleri gereğince cevaplandırılmasını dilerim." diye konuştu. 

Bingöl, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından satın alınan arazi üzerinde “Orman Çiftliği” adıyla kurulmuş, 1925-1937 yılları arasında yeni arazilerin alınması ile yaklaşık 52 bin dekar yüzölçümüne ulaşmıştır. Çiftlik, 11 Haziran 1937 tarihinde Atatürk'ün yazmış olduğu vasiyet mektubu ile Türkiye Cumhuriyeti Hazinesine hibe ve emanet edilmiştir. 2 Haziran 1992 tarihinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca doğal ve tarihi SIT alanı ilan edilmiş, 20 Temmuz 1993 tarihinde ise Kurul AOÇ'nin sit sınırlarını belirlemiştir. 7 Mayıs 1998 tarihinde de AOÇ 1.Derece Sit Alanı ilan edilmiştir."

Atatürk Orman Çiftliği yle ilgili önerge verildi!

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'ün soruları:

1- Atatürk Orman Çiftliği'nin kurulduğu gün sınırlarıyla net büyüklüğü nedir? AOÇ'nin satın alınan arazilerle net 1938'deki büyüklüğü nedir? AOÇ arazisinin 2021’deki toplam büyüklüğü nedir? 

2- Atatürk Orman Çiftliği'nin 1950-1983 yılları arasında çıkarılan kanunlarla arazisi hangi kurum kuruluşlara devredilmiş ya da satılmıştır? Devir veya satış işlemlerinin yıllara göre dağılımı nedir? Bu yıllar arasında AOÇ arazisinden devredilen veya satılan alanın  büyüklüğü nedir? 

3- Atatürk Orman Çiftliği'nin kurulduğu günden 2021 yılına kadar kamu mülkiyetinden  çıkarak özel mülkiyete geçen arazinin büyüklüğü nedir? 

4- Atatürk Orman Çiftliği'nin kurulduğu günden itibaren 2021 yılına kadar özelleştirilen  arazinin toplam alanı ne kadardır? AOÇ arazisine yönelik gerçekleştirilen  özelleştirmelerin yıllara göre dağılımı nedir? 

5- Atatürk Orman Çiftliği arazileri hangi kişi veya kurumlara kiralanmıştır? Kira sözleşmeleri kaç yıllık olarak, hangi bedellerle imzalanmaktadır? 

6- Atatürk Orman Çiftliği'nin yasalara ve koruma kanunlarına aykırı şekilde kuruluş amaçları dışına çıkarılmasına yönelik Bakanlığınıza karşı açılmış dava sayısı kaçtır? 

7- Atatürk Orman Çiftliği'ne yönelik Bakanlığınızın hazırladığı koruma ve kurtarma planları var mıdır? Bu kapsamda hazırlanan planlar varsa ne tür önlemler alınmaktadır? 

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön