29 / 03 / 2024

Sayıştay: Atatürk Orman Çiftliği'nde yağma var!

Sayıştay: Atatürk Orman Çiftliği'nde yağma var!

Sayıştay, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) 2012 raporunda, devredilen AOÇ arazilerinin amacı dışında kullanıldığını tespit etti. Yayımlanan rapora göre Sayıştay, devredilen ve amacı dışında kullanıldığı belirlenen AOÇ arazileriyle ilgili şu tavsiyelerde bulun



Tohum ıslah istasyonunun kurulması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na aktarılan ve bakanlıkça daha sonra Türkiye Zirai Donatım Kurumu'na devredilen, Kurumun özelleştirilmesi aşamasında da, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla Devlet Personel Başkanlığı,  Ankara  Üniversitesi Rektörlüğü ve Sakarya Vilayeti Özel İdare Müdürlüğü'nün kullanımına verilen, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü'nce atıl durumda olduğu ve/veya amaç dışı kullanıldığı tespit edilen arazilerin geri alınmasının sağlanması, Sayıştay'ın Atatürk Orman Çiftliği'ne yönelik denetleme raporu, bölgede yaşanan yağmayı gözler önüne serdi. Sayıştay, amacı dışında kullanılan arazilerin Atatürk Orman Çiftliği'ne iadesini de istedi ? Bira fabrikasının kurulması için Tekel Genel Müdürlüğü'ne devredilen, özelleştirme nedeniyle alkol üretimi ile dağıtımı sona eren arazi ve tesislerin, Mülkiyet devrinde belirtilen kullanım amaçlarının ortadan kalktığı, arazilerin bulunduğu bölgenin birinci derece tarihi ve doğal SİT alanı olduğunu tespit etti. 


Ayrıca Atatürk'ün büyük öneme sahip mirasının korunması ve bir bütün halinde çiftliğin kuruluş amacına uygun olarak yönetilmesinin daha uygun olacağı da dikkate alınarak, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü'ne iade edilmesi için başlatılan çalışmaların sürdürülerek, arazilerin geri alınmasının sağlanması. 


AŞTİ KOMPLEKSİNDEN KİRA ALACAĞI 


Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi Kararının bozulmasına ilişkin Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin Kararı doğrultusunda, gerekli muhasebe kayıtlarının yapılması ile, 1 Temmuz 2012 tarihinden öncesine ilişkin 6 milyon 436 bin 588 TL tutarlı kira alacağı ve bu tarihten sonrası için hesaplanacak fark kira alacağının takip edilmesi ve tahsili gerçekleştirilmeli. 

Atatürk Orman Çiftliği arazisi 11 yıldır AKP tarafından yağmalanıyor. 

Erdoğan'a Başbakanlık Konutu yapmak için değiştirilen imar iznine yapılan itirazlar mahkemeyi engelliyor. 

İnşaat sürüyor, ağaç katliamı devam ediyor. 


TÜM SATIŞLARDA FAALİYET ZARARI 


Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü'nün, özellikle bitkisel üretim ürünleri olmak üzere, bazı ürünlerin satışından sağladığı net hasılat, bu ürünlerin üretim maliyetlerini dahi karşılamamakta ve bu ürünlerin satışından brüt satış zararı etmektedir. Satışında brüt satış zararı oluşan bu ürünlerin üretim kararının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Kuruluş 2012 yılında, satış maliyetleri toplamının yüzde 26'sı, net satış hasılatının yüzde 35'i oranında 17,9 milyon TL tutarında faaliyet zararı etmiş, ancak, büyük ölçüde gayrimenkul kira gelirlerinden oluşart diğer faaliyetlerden sağlanan gelir ve kârlar ile diğer faaliyetlerden gider ve zararların etkisi ile dönem sonucu 2,7 milyon TL olağan kâra dönüşmüş, olağandışı gelir ve kârlar ile olağan dışı gider ve zararlardan sonra da 3,2 milyon TL dönem kârı oluşmuştur.


Birgün


Geri Dön