16 / 04 / 2024

Atatürk’ün baba evi aslına uygun olarak yeniden yapıldı!

Atatürk’ün baba evi aslına uygun olarak yeniden yapıldı!

Ali Rıza Efendi’ nin Makedonya’ da doğduğu ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ nın girişimleriyle aslına uygun olarak yeniden yapıldı ve önümüzdeki günlerde ziyarete açılacak...



Ali Rıza Efendi’nin Makedonya’da doğduğu ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle aslına uygun olarak yeniden yapıldı ve önümüzdeki günlerde ziyarete açılacak.


Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin Makedonya’nın Jupa İlçesi’ne bağlı Kocacık Köyü’nde doğup büyüdüğü ev aslına uygun şekilde yeniden yapıldı. Sadece temelleri kalan yapı, bir buçuk yıl gibi kısa sürede yeniden ayağa kaldırıldı ve anı evine dönüştürüldü. Proje, Kültür Bakanlığı’nın girişimleriyle, Makedonya Kültür Bakanlığı, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Jupa Belediye Başkanlığı tarafından imzalanan protokolle hayata geçirildi. Önümüzdeki günlerde ziyarete açılacak ev için yapılan arşiv ve saha çalışmalarında, sadece Kocacık Köyü’ndeki değil, bölgedeki diğer yerleşim merkezlerindeki Osmanlı evlerinin özgün mimarisi tek tek incelendi. 


AİLE HATIRASI YAŞAYACAK 


Ali Rıza Efendi’nin evi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarıyla yöresel etnografik özelliklere uygun bir anlayışla Atatürk’ün aile hatırasını ve ruhunu yaşatacak. İki binadan oluşan evde, Kocacık Yörüklerinin Makedonya’ya göçü hakkında bilgi veren Kocacık Anı Odası, Ali Rıza Efendi’nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi ile annesi Ayşe Hanım, Çocuk Mustafa ve Makbule Hanım, Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım Anı odaları, Genç Mustafa Kemal’in Balkan günlerini yansıtan bir canlandırma köşesi, yöresel motiflerle beraber ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Anı evinde ayrıca Atatürk’ün hayatı ve Makedonya’da yaşayan Türk toplumuna ilişkin bilgiler veren interaktif bilgi ekranları bulunacak ve belgesel sunumları yapılacak. 


BİLİMSEL İÇERİK TARİH KURUMU’NDAN 


Anı evindeki tüm bilgiler Türk Tarih Kurumu öğretim üyeleri tarafından derlenerek bilimsel içerik sağlandı. TİKA tarafından finanse edilen projede Makedonya Kültür Bakanlığı da işletme ve program faaliyetlerine yönelik giderleri karşıladı. 


İSTİSMARCILARA İTHAF ETMİŞTİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım 2012 tarihinde partisinin TBMM’deki grup toplantısında anı evi müjdesini şu sözlerle vermişti: Makedonya’nın bir köyünde Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin evi olduğu tespit edildi. Bu iki evde restore çalışmalarına başlandı. Müze evi olarak ziyaretçilere hizmet verecek. Biz nutuk atanlardan olmadık. Başta CHP’liler olmak üzere Atatürk istismarcılarına bu iki hatıra evi ithaf ediyorum. 


Geri Dön