19 / 04 / 2024

Atik Valide Külliyesi’nin yanındaki yurt inşaatına izin çıkmadı!

Atik Valide Külliyesi’nin yanındaki yurt inşaatına izin çıkmadı!

Üsküdar Mimar Sinan’ın eseri Atik Valide Külliyesi’nin duvarlarına beton atılarak yapılan öğrenci yurdu inşasına mahkemeden izin çıkmadı.  Davayı açan Avukat Onur Cingil, “Korunacak Eserleri, koruma kurullarından da korumamız gerektiği ortaya çıktı” dedi.



Hürriyet Gazetesi'nden Ömer Erbil'in haberine göre; 450 yıllık Mimar Sinan eseri Atik Valide Külliyesi’nin duvarlarına beton atılarak yapılan yurt inşasına mahkeme izin vermedi.

31 Ocak 2018'de açılan dava sonuçlandı. İnşaatı yapanlar savunmalarında “Tarihi duvara zarar vermedik araya strafor koyduk” ifadelerine rağmen mahkeme ikna olmadı. 


KURULDAN DA KORUMALIYIZ

Davayı açan Avukat Onur Cingil, “Dava açmakta ve tepki göstermekte ne kadar haklı olduğumuz ortaya konulmuştur. Bu şekilde Korunacak Eserleri, koruma kurullarından da, korumamız gerektiği ortaya çıktı” dedi.


3. İDARE MAHKEMESİ

Avukat Onur Cingil Hürriyet Gazetesi'nde çıkan haberden sonra Koruma Kurulu kararı ile buna bağlı olarak düzenlenen Üsküdar Belediyesi’nin verdiği inşaat ruhsatına dava açtı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Üsküdar Belediyesi işlemin yasal olduğunu yönünde savunma yaptılar. İnşaatı yapan vakıf da tarihi esere zarar vermediklerini, tarihi duvar ile beton attıkları yerin arasına strafor koyduklarını ileri sürdü. 
 


Geri Dön