25 / 04 / 2024

AVM Ciro Endeksi Kasım'da yüzde 6,9 arttı!

AVM Ciro Endeksi Kasım'da yüzde 6,9 arttı!

Endeks, 2016 yılı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 artarak 202 puana yükseldi. AYD Başkanı Belgü: "Ekim ayındaki yüzde 1'lik artış sonrası kasım ayındaki yüzde 6,9 yükseliş, aralık ayında ciroların daha da artacağına işaret ediyor" dedi.



Alışveriş merkezleri (AVM) Ciro Endeksi, 2016 yılı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 artarak 202 puana yükseldi.


Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research Company tarafından oluşturulan AVM Endeksinin 2016 yılı kasım ayı sonuçları açıklandı.


Verilere göre AVM Ciro Endeksi, kasım ayı itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemiyle enflasyondan arındırılmadan karşılaştırıldığında yüzde 6,9'luk bir artışla 202 puana ulaştı.


AVM'lerde kiralanabilir alanlarda metrekare başına düşen cirolar, Kasım 2016 döneminde İstanbul'da 869, Anadolu'da 703 lira olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği aynı dönemde 770 liraya yükseldi. 


Endeks kategoriler bazında geçen yıl kasım ayında bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 7'lik artış gösterdi. Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı yüzde 24 ile ayakkabı-çanta kategorisinde gerçekleşti.


Aynı dönemde giyim ciroları yüzde 14, yiyecek ciroları yüzde 10, hipermarket ciroları yüzde 7 ve teknoloji kategori ciroları yüzde 1 artış kaydederken, AVM'lerdeki diğer alanlar kategorisinde yüzde 2'lik düşüş yaşandı. 


Ziyaret sayısı endeksinde ise aynı dönemde yüzde 4,7'lik azalma görüldü. 


- "Aralık ayında ciroların daha da artacağına işaret ediyor"

AYD Başkanı Hulusi Belgü, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, endeksin eylül ayından beri yeniden artışa geçtiğini, bunun hem AVM'ler hem de perakende markaları için oldukça sevindirici bir ivme olduğunu ifade etti.


Ekim ayındaki yüzde 1'lik artış sonrası kasım ayındaki yüzde 6,9 yükselişin aralık ayında ciroların daha da artacağına işaret ettiğini aktaran Belgü, kategori bazlı artışlara bakıldığında son dönemlerde harcamaların giyim, ayakkabı, hipermarket gibi zorunlu harcama kalemlerinde yoğunlaştığını kaydetti.


Belgü, tüketici güven endeksinde yaşanan düşüşlerle birlikte bu veriler değerlendirildiğinde zorunlu harcamaların öncelik halinde geldiğini bildirdi.


Tüketicinin bazı harcama kalemlerinde öteleme yapmayı tercih ettiğini ifade eden Belgü, ayrıca kozmetik mağazalarının da yer aldığı diğer kategorisinde devam eden düşüşün bu kategoride kredi kartı taksitlerinin eylül ayı itibarıyla kaldırılması dolayısıyla yaşanan olumsuz etkilerin sürdüğünü gösterdiğini belirtti.


Belgü, "Gerek ülke olarak yaşadığımız üzücü olaylar, gerekse döviz kurundaki ani artışlar dolayısıyla zor günlerden geçiyoruz ve ekonomimiz de bundan etkileniyor. AVM'ler açısından baktığımızda perakendeci, AVM ve kamu otoriteleri olarak hep birlikte bu zor günleri atlatmak adına iş birliği içinde çalışmaya devam etmek zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.


AA


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


Alışveriş merkezleri (AVM) Ciro Endeksi, Kasım 2016'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.9 artarak 202 puana yükseldi. Endeks kategoriler bazında Kasım 2016'da bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 7'lik artış gösterdi. Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı yüzde 24 ile ayakkabı-çanta kategorisinde gerçekleşti. Aynı dönemde giyim ciroları yüzde 14, yiyecek ciroları yüzde 10, hipermarket ciroları yüzde 7 ve teknoloji kategori ciroları yüzde 1 artış kaydederken, AVM'lerdeki diğer alanlar kategorisinde yüzde 2'lik düşüş yaşandı.


Takvim


Geri Dön