29 / 03 / 2024

AVM yatırımları kriz dinlemiyor!

AVM yatırımları kriz dinlemiyor!

Türkiye'de, alışveriş merkezlerinin (AVM) yatırımları kriz dinlemiyor. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin her tarafına yeni AVM'ler açılıyor.



Tüm dünyayı etkileyen global krize rağmen yatırımlarını askıya almayan Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (TSKB GYO) 2009'un son çeyreğinde 1 buçuk milyon potansiyel müşteriye hitap edecek Pendik Pendorya'yı açmaya hazırlanıyor. Pendorya Alışveriş Merkezi'ndeki hipermarketin kiralanmasına yönelik olarak da Tesco Kipa ile anlaştı.

Konuya ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan TSKB GYO Genel Müdürü Korkut Ün, bu projeye yaklaşık 40 milyon Euro yatırım yaptıklarını ve söz verdikleri gibi bu yılın son çeyreğinde kapılarını müşterilere açacaklarını söyledi. Tesco Kipa'nın projeye gösterdiği ilgi ve güvenin morallerini yükselttiğini ifade etti. Ün, dünyadaki bin kişiye düşen kiralanabilir alanlara bakıldığında İstanbul'a AVM arzı hâlâ yeterli olmadığını söyledi. Korkut Ün'e göre Türkiye ortalaması 55 m2 iken, İstanbul için bu rakam 120 m2. Avrupa'ya bakıldığında ortalamanın 180 m2 olduğu görülüyor. Gelişmiş ülkeler ayrıca incelendiğinde bin kişiye düşen kiralanabilir alanın Norveç gibi ülkelerde 800 m2'ye kadar çıktığını, Türkiye ile İstanbul'un ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini savunan Ün, uzun vadeli düşündükleri için AVM yatırımlarına devam ettiklerini ifade etti. Korkut Ün, hesap ettikleri kira rakamlarına ulaştıklarını belirterek, kira için m2 fiyatı artı cirodan pay gibi modeller uygulayabileceklerine de vurgu yaptı. Şirket, kiracılar için kiraların uzun vadede sürdürülebilir, kendileri için de tatminkâr olmasına dikkat ediyor. Tesco Kipa'nın Kurumsal İlişkiler ve Hukuk Direktörü Yılmaz Attila ise ekonomik dalgalanmanın, yeni yatırımlar için bir engel teşkil etmemesi gerektiğini vurguladı. Atilla, "Üniversite şansı yakalayamamış kişilere ikinci üniversite oluyoruz. Eski kasap ve kasiyerlerden mağaza müdürlerimiz var." şeklinde konuştu.

PENDORYA'DA

135 MAĞAZA YER ALACAK

Toplam kapalı alan 80 bin m2

Kiralanabilir alan 31 bin m2

Mağaza sayısı 135

Otopark araç kapasitesi 1000

Hipermarket alanı 8 bin 500

Elektro market alanı 5 bin 500

Tesco Kipa 2009'da İstanbullu oluyor

Daha önce Kurtköy ve Silivri'de açtıklara şubelere rağmen İstanbullu olarak görülmediklerini ifade eden Yılmaz Attila, "Pendik'e şube açtıktan sonra artık İstanbullu sayılacağız." dedi. Dünyaca ünlü perakende devi Tesco, 2003'te  İzmir  menşeli Kipa'yı aldıktan sonra süratle büyüme trendine girmişti. Şu an 33 hipermarket, 10 express market ve 3 tane bin m2'lik mağazası bulunan grup, sene sonuna kadar Pendorya şubesiyle beraber Ayvalık ve Nevşehir'e de hipermarket açarak şube sayısını 36'ya çıkaracak. Pendorya'ya yapılan yatırımın 14 milyon liraya mal olduğunu söyleyen Attila, 250 kişiye istihdam sağlayacaklarını kaydetti.

Zaman

Geri Dön