23 / 04 / 2024

AVM'ler 2014'te devlete 20 milyar TL katkı sağladı!

AVM'ler 2014'te devlete 20 milyar TL katkı sağladı!

50 milyar dolarlık yatırım değerine sahip AVM sektörünün temsilcisi AYD'nin (Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) gelenekselleşen AVM Yatırımları Konferansı, bugün Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de gerçekleştirildi.



AVM sektörüne yön veren AYD ve sektörün eğitim, bilgi ve gelişim merkezi SOYSAL işbirliği ile hayata geçirilen konferans; AVM yatırımcılarını, merkez yöneticilerini, perakendecileri ve sektöre destek veren firmaları bir araya getirdi. VII. AVM Yatırımları Konferansı’nda sektörel konulardan yeni ufuklar açacak oturumlara, farklı bilgi ve deneyimlerin aktarılacağı yol gösterici bir içerik sunuldu.


AVM Yatırımları Konferansı, 7’nci yılında 9 farklı oturuma ev sahipliği yaptı. Moderatörlüğünü Kadir Çöpdemir’in üstlendiği Konferans; AYD Başkanı, Multi Turkey Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Belgü ve EMAAR Bölge CEO’su Ozan Balaban’ın açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmasına katılımcılara teşekkür ederek başlayan Hulusi Belgü, 1990’lı yıllarda 15 milyar dolar seviyelerinde olan ihracatımızın 150 milyar doların üstüne çıktığını, karşımızda artık kolay kolay krize girmeyen dinamik bir Türkiye’nin var olduğuna,  sermayesi güçlü şirketler ile iş adamlarımız dünya ekonomisinde önemli yer tuttuğuna değindi. Belgü, konuşmasını şöyle sürdürdü. “AVM sektörünü temsilen gururla söyleyebilirim ki sektörümüz 2014 yılında büyümeye devam etti. Yarattığımız değer rakamlara da yansıdı. Geçtiğimiz 1 yılda Alışveriş merkezleri olarak 9.8 milyon metrekarelik bir büyüklüğe ulaştık. 2014’te gerçekleştirdiğimiz 75 milyar liralık ciro ile AVM’ler devletimize 20 milyarlık vergi katkısı sağladı. Markaların büyümesine üretimin çoğalmasına organize perakendenin artışına, istihdam kapasitesinin 400 binin üzerine çıkmasına, sektörün yabancı yatırımların cazibesi ve Türkiye Ekonomisinin en önemli uzun vadeli kaynak sağlayıcı olmasına destek olmanın onurunu yaşıyoruz. Bu sene ciro hedefimiz 90 milyar lira. Tüm bu gelişmeler olurken, hükümetimizin, devletimizin katkılarını yadsıyamayız, tabii ki büyüme bireyler, kurumlar ve en önemlisi devletle olur" dedi. 


 Hulusi Belgü’nün ardından sözü alan EMAAR Bölge CEO’su Ozan Balaban, Son dönemlerde yaşanan kadına şiddet konusuna değindi ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne dikkat çekerek başladığı konuşmasında Dolar ve Euro’daki ani yükselişler 2014 yılı enflasyonunun beklenenin üzerinde çıkması ülke ekonomisine yön verenler açısından zorlayıcı olsa da konunun uzmanları 2015’in daha iyi bir yıl olacağı konusunda birleştiğini bilgisini paylaştı. Balaban konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Ümit ediyoruz ki petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye ekonomisine asıl katkısı 2015 yılında görülecek ve enflasyon sert düşüşler yaşayacak. Ayrıca merkez bankasının daha ciddi faiz indirimine gireceği umuduyla seçimler sonrası daha rahat bir soluk alacağımızı düşünüyorum. 2015 yılında ülke büyümesi %4 olarak tahmin edilirken 2016 ve 2017 yılarında ise üretken alanlara yönelik yatırımlarla desteklenen daha çok yurt içi tasarruflarla finanse edilen verimlilik artışına dayalı bir büyüme stratejisi ile artış hızı %5 olarak hedefleniyor. Bu dönemde büyüme artırılırken cari açığında yavaş yavaş düşürülmesi ön görülüyor. Özellikle sanayi sektöründe üretimde verimliliği artırmaya yönelik politikalar yoluyla toplam faktör verimliliğinin büyümeye katkısı artırılırken üretim faktörleri açısında daha dengeli bir büyüme yapısına geçiş sağlanacağı ön görülüyor.” dedi. (Ozan Balaban’ın açılış konuşmasının tamam ayrıca ekte paylaşılmıştır.)

 

Reteam Group CEO’su Kathrine Heiberg, “Yeni Nesil AVM’lerin DNA’sı” başlıklı oturumda; “Yeni AVM’lerde, mevcutlarda var olan neler olmayacak?”, “Konsept çeşitliliğini artırmayan AVM’lerin ne kadar ömrü kaldı?”, “Yeni dönem AVM yatırımlarında yeni stratejiler, trendler neler?” gibi daha birçok sorunun yanıtını katılımcılarla paylaştı.

Heiberg, konuşmasında “Bugünün dünyasında birçok AVM var ve insanlar sizin AVM’nize gelme seçimi yapıyorlar. Bir AVM ‘de yalnızca iyi bir mimari yetmez, doğru malzemeleri kullanmanız gerekir.  Her AVM benzersizdir, bir DNA sı vardır. Bir AVM içerisinde  farklı ürünleri satıldığı için farklı atmosferler olmalıdır. İnsanlar üç nedenle alışveriş merkezine gider; toplantı, gezme veya alışveriş.” dedi.


Hemen ardından söz alan Penti, Yönetim Kurulu Başkanı ve BMD Başkanı Sami Kariyo, perakende sektörüyle AVM yatırımcı ve işletmecilerini doğrudan ilgilendiren analizleri “Perakende ve AVM Sektörü: Nerede Birlikte, Nerede Ayrı?” başlıklı oturumunda paylaştı. Kariyo, konuşmasında üretici olmanın ve perakendeciliğin farklı olgular olduğuna değindi. AVM’lerdeki verimlilik için gerekli şartlar arasında; proje finansmanındaki taahhütler, fonksiyonel mimari, marka karması,trafik lokasyon, yaşam tarzı sunmak, minimum giderle AVM yönetimi yer alırken; Perakende de ise; alışveriş deneyimini maksimize etmek, ihtiyaçları karşılaak, doğru ürün assortmentını bulmak, çabuk ve etkin olmak, hizmet güven oluşturmak, lokasyon  ve trafik yaratmak olduğunun altını çizdi. Ve bu iki kavramın ortak paydaları olduğunu vurguladı.

 

İlk kahve molasının ardından sözü “AVM’lerde Yeni Nesil Ödeme Sistemleri”  başlıklı oturumla Moka Genel Müdürü İlker Uzkan aldı. Uzkan, ödeme sadakatle birleştiğinde daha farklı bir konuma geliyor. AVM içerisinde döngü sağlamak da önemli. Puanları AVM içerisinde kazansın, yine AVM içerisinde harcasın. Yalnızca kantitatif bakış açısıyla bakmak değil, AVM olarak müşterileri gerçekten anlayıp segmente edebilmek önemlidir.” dedi.

 

Uzkan’ın ardından VIA Properties, Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, “AVM Sektöründe İnovasyon”  başlığı altında AVM sektörünün ihtiyaçlarını mercek altına aldı.

Bayraktar, “Via Properties olarak tema parklar yapıyoruz. Hızlı büyüme ve rekabetin yüksek olmasından dolayı farklılaşmak gerekiyor. Örneğin, Tuzla’da, denizin üstüne alışveriş merkezi yapmayı planlıyoruz. Türkiye’nin standart AVM’lere ihtiyacı yok, çünkü farklılık gerekiyor.” dedi.


Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecisi Açıl Sezen’in yaptığı “AVM’ler Neden Değerlidir? Rakamlar ve Öykülerle AVM’ler” başlıklı oturumun özel konukları ise; MarkAntalya, AVM Müdürü Ceyda Gamzeli, Starcity, AVM Genel Müdürü Fahir Çam, Oasis, Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Mazhar Vardar ve Sanko Park, AVM Müdürü Niyazi Büyükaksu oldu.

Açıl Sezen oturum öncesi yaptığı konuşmada; AVM’lerin geçen sene devlete katkısının 20 milyar TL olduğunu, son 10 yılda yıllık ortalama 4 milyar dolar yatırımın gerçekleştiğini belirtti.  Sezen Yıllık doğrudan sermayenin %10’unu AVM’lerin sağladığını da vurguladı. “


Öğle yemeği sonrasında verilen “Alışveriş Merkezleri Hizmet Başarı Ödülleri”nde, Alışveriş Merkezleri Hizmet Kalitesi Benchmark Projesi'nde 2014 yılında en yüksek notu alan AVM yöneticilerinin ödülleri takdim edildi. Ardından Pronet Genel Müdür Yardımcısı Melih Niyego’nun “Ne Kadar Güvendeyiz?” başlıklı oturumunda AVM’lerin güvenliği değerlendirilirken; yeni yapılacak projeler ve eski projelerdeki dönüşüm konseptleri irdelendi. “VII. AVM Yatırımları Konferansı”nın özel konuklarından biri de pazarlama ve strateji çalışmalarına beş boyutlu bir yön kazandıran Koreli dahi tasarımcı Jinsop Lee oldu. Lee, “Tamamen Duyusal” başlıklı oturumunda; marka başarısına giden yolda beş duyuya birden hitap edip, duyular arasındaki ilişkiyi güçlü tutmanın yöntemlerini masaya yatırırken; müşteri mutluluğundan satışları artırmaya kadar mükemmel marka deneyiminin yöntemlerini de sıra dışı örneklerle katılımcılarla paylaştı. 

 

İkinci kahve molası sonrası söz alan Next Academy Kurucusu Levent Erden “Gelelim Gerçeklere” diyerek, katılımcılara kendilerini ve yaptıkları işleri yeniden tarif etmelerine yardımcı oldu. Sonrasında gerçekleştirilecek olan “Enver Aysever ile Aykırı Sorular” isimli oturumda deneyimli gazeteci ve yazar Enver Aysever, aykırı sorularını bu kez AYD Başkanı ve Multi Turkey Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Belgü’ye sordu. Sektörle ilgili her şeyin ayrıntılı bir şekilde tartışıldığı bu oturumda; şehirlerin değişen yüzü, alışveriş merkezlerinin toplumsal etkileri, yeşil alan tartışmaları, dünü ve bugünüyle hız kesmeyen projeler, yatırımlar ve yasal düzenlemeler ele alındı.

 

Bu yıl 7’incisi gerçekleştirilen “VII. AVM Yatırımları Konferansı” TAMPF Özel İkramlı Network Saati ile sona erdi.


Geri Dön