25 / 04 / 2024

AVM'ler bayramda açık mı?

AVM'ler bayramda açık mı?

29 Nisan'da başlayan tam kapanma dönemi 17 Mayıs tarihinde sona eriyor. Peki AVM'ler bayramda açık mı? Bayramda alışveriş merkezleri açık olacak mı? İşte detaylar...



Kovid-19 salgını önlemleri kapsamında 29 Nisan tarihinde başlatılan tam kapanma süreci 17 Mayıs tarihinde bitiyor. Peki AVM'ler açık mı? AVM'ler bayramda açık olacak mı? İşte detaylar...

29 Nisan'da başlayıp 17 Mayıs'ta sona erecek olan tam kapanma süreci Ramazan Bayramı'nı da kapsıyor. Ramazan Bayramı 13 Nisan'da başlıyor. Arefe günü ile birlikte 3.5 günlük bayram sürecinde AVM'lerin açık olup olmadığı araştırılıyor. 

Düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli illerde AVM'lerin çalışma durumu tam kapanma sürecinde de değişiklik gösteriyordu. Bayram boyunca bir çok kamu kurum ve kuruluşunun kapalı olması ve tam kapanma tedbirleri AVM'leri akıllara getirdi. Peki AVM'ler bayramda açık mı?

AVM ler bayramda açık mı?

Tam kapanma kararıyla AVM'ler de kapatılmıştı. AVM'ler bayramda açık mı? sorusu bayram tatillerinde vatandaşların en çok arattığı konuların başında yer alıyor. Her gün yüzbinlerce vatandaşın ziyaret ettiği AVM'ler için bayram sürecinde ne karar alındı?

Haftanın tüm günleri hizmet veren alışveriş merkezleri tam kapanma kararıyla yeniden kapandı. 17 Mayıs'a kadar İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi kapsamında yalnızca belirtilen yerlerin açık olacağı belirtildi. 

Açılış ve kapanış saatleri bayramlarda değişen alışveriş merkezleri bayramda hizmet verecek mi? İşte AVM'ler bayramda açık mı sorusunun yanıtı...

AVM ler bayramda açık mı?

 AVM'ler bayramda açık mı?

Tam kapanma tedbirleri kapsamında açıklanan İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi ile yalnızca belirtilen yerlerin hizmet sunacağı duyurulmuştu. Bu kapsamda kapatılan AVM'ler bayramda da açık olmayacak. 

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyette bulunacak, vatandaşlar zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak koşuluyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidebilecekler.

Aynı saatler arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis olarak hizmette bulunacak. 

Yukarıda belirtilen uygulama zincir ve süper marketler için haftanın altı günü geçerli olacak, zincir marketler pazar günleri kapalı olacak. 

AVM ler bayramda açık mı?

AVM'lerde koronavirüs sebebiyle kira ve ciro tartışmaları son zamanlarda gündemdeydi. Konuya ilişkin en son kararı Alışveriş Yatırımcıları Derneği açıklamıştı. AYD Yönetimi tam kapanma döneminde AVM'de faaliyet gösteren esnaftan kira almayacağını duyurdu. 

AYD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "Bizler AVM yatırımcıları olumlu sonuç almak için bu sürenin ceremesini çekmeye hazırız. Yeter ki ülke olarak bu beladan kurtulalım. Bu süreçte sektöre desteğimizi sürdürmek için üye alışveriş merkezlerimiz kiracılarından kira almayacaktır. Hepimiz sonuçta aynı gemideyiz, elbirliği ile bu sıkıntılı süreci aşacağız. Bir an önce aşılanmanın artması ve sürecin çok daha iyi bir yere gitmesini umuyoruz" açıklamasında bulunmuştu. 

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa olarak oluşturulan AVM Perakende Ciro Endeksi'nin Şubat ayı verilerine bakıldığında, AVM cirolarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,6 oranında gerilediği belirlendi. 

Alışveriş merkezlerinde kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Şubat ayında İstanbul'da 1.088 TL, Anadolu'da 776 lira olarak gerçekleşmişti. Türkiye geneli metrekare verimliliği de Ocak ayında 901 TL olarak kaydedildi.

AVM ler bayramda açık mı?

Kovid-19 salgını sebebiyle AVM'lerin ziyaretçi sayıları da azaldı. AVM Perakende Ciro Endeksi'nin Şubat ayı verilerine göre; AVM'lerin ziyaretçi sayıları 2021 Şubat'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 62'lik bir düşüş kaydetti. 

AVM kiracılarını sevindiren haber!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön