28 / 03 / 2024

AVM'ler küçük esnafa açılacak mı?

AVM'ler küçük esnafa açılacak mı?

Hükümetin 29 Ocak 2015 tarihinde çıkardığı perakende yasasında yer alan AVM’lerde (alışveriş merkezi) küçük esnafa yüzde 5 oranında kota ayrılması maddesi kâğıt üzerinde kaldı.



Hükümetin 29 Ocak 2015 tarihinde çıkardığı perakende yasasında yer alan AVM’lerde (alışveriş merkezi) küçük esnafa yüzde 5 oranında kota ayrılması maddesi kâğıt üzerinde kaldı. Yasa ile hükümet seçim öncesi esnafın ‘gazını alırken’, kanunu hayata geçirecek yönetmelikleri çıkarmadı. Esnafın hangi kriterlere göre seçileceği belli, kirasının nasıl saptanacağı değil.


Edinilen bilgiye göre perakende yasası çıktıktan sonra Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) yöneticileri ilgili bakan ile bir görüşme yaptı. Görüşmede AYD üyeleri yasanın pratiğe dökülmesinin imkansızlığından yakındı. Örneğin esnaf kirasının nasıl hesaplanacağı, 400 esnaf ve sanatkar odası üyelerinden hangisinin AVM’ye kabul edilecek esnaf olacağının belirlenmesindeki zorluk anlatıldı. AYD üyeleri, “Sayın bakanım siz de biliyorsunuz ki bu kanunun fiiliyatta uygulanması mümkün değil.” dedi. Bunun üzerine bakanın cevabı, “Arkadaşlar siz kaç kişisiniz, esnaf ise 3 milyon kişi.” oldu. AYD üyeleri bakan ile yaptıkları görüşmeyi, “Kanun seçim öncesi esnafın gazını almaya, esnafa ‘sizin yanınızdayız’ demeye yönelik bir hamle” olarak yorumladı. Artaş Grubu AVM Koordinatörü Muhsin Erkoç, gazetecilere perakende sektörünü değerlendirdi. “AVM’deki esnaf kotasıyla” ilgili soru üzerine Erkoç, yönetmelik çıkmadığı için yasanın kendilerine henüz bir etkisinin bulunmadığını söyledi. AVM’leri de ilgilendiren bir başka yasa ise kamuya açık yerlerde engellilere yönelik düzenleme yapılması mecburiyeti. Türkiye, BM sözleşmesine taraf olduğu için 7 Temmuz 2015 tarihinde dolacak olan süre ertelenemeyecek. Engellinin kullanımına uygun hale getirilmeyen yollar ve mekanlar için özel sektör bin ile 5 bin lira, kamu kuruluşları bunun 5 katı ceza ödeyecek. Engelli dostu olmayan özel sektöre yılda 50 bin lira, kamuya ise 500 bin lira ceza kesilebilecek. Cezayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kesecek. Artaş Grubu bünyesindeki İstanbul Armoni Park AVM’yi engelli dostu haline getirdiklerini belirten Muhsin Erkoç, İstanbul Arena Park ve Kayseri Park AVM’de de engelli düzenleme çalışmasının sürdüğünü ifade etti.


Grubun 3 AVM’sine ayda 2,5 milyon ziyaretçi giriş yapıyor. Piyasanın seçimi beklediğini belirten Muhsin Erkoç şunları söyledi: “İnsanların parayı daha temkinli harcadığını görüyoruz. O tedirginliği piyasa açıldığında da yavaşladığında da AVM’ler çok çabuk hissediyor, toplam cirolara direkt yansıyor. Geçen sene seçim oldu mart sonunda, haziranda okullar tatil olduğundan beri bir senedir piyasanın bu temkinli durumunu yaşıyoruz. Seçimi biraz da ondan bekliyoruz. İnşallah hayırlı bir netice çıkarsa işler hızlanır... Kimisine göre istikrarın devamı, kimisine göre mantıklı bir koalisyon. Ama perakendede şu anki seviyeden geriye gidiş olmayacağını düşünüyoruz. Ama ne kadar iyiye gider, 2011’i tekrar görür müyüz? İnşallah görürüz.”


Zaman


Geri Dön