26 / 04 / 2024

AVM'lerde geçen yıla göre yüzde 15 ciro artışı yaşandı!

AVM'lerde geçen yıla göre yüzde 15 ciro artışı yaşandı!

2012 Aralık ayında reel sektörde başlayan canlanma devam ediyor. Bunu en çok AVM’lerde gözlemliyoruz



Mart ayını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10-15 ciro artışıyla kapatmayı planlayan AVM’lerde asıl canlılığın nisan ayında yaşanması bekleniyor. GEÇMİŞTE alışverişin nabzı yalnızca çarşı pazarda tutulurdu. Şimdi ise alışverişin kalbi AVM’lerde atıyor. Türkiye’de geçen yıl itibariyle Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği verilerine göre 299 AVM (alışveriş merkezi) bulunuyor. Buralarda dönen ciro ise 50 milyar doları buluyor. Bu rakam, organize perakendenin ciro büyüklüğünün yarısına denk geliyor. Gıdadan giyime, ayakkabıdan ev gereçlerine kadar onlarca sektörün performansını AVM’deki satışlar belirliyor. Bu nedenle bu hafta piyasaların nabzını AVM’ler üzerinden tutmaya karar verdik. Baharın yüzünü göstermesi alışverişi de hareketlendirdi. Nisan ayında piyasalarda gerçek bir bahar yaşanacağını düşünen alışveriş merkezleri mü dürleri, geçen yılın aynı ayına göre satışların gelecek ay yüzde 10-15 artmasını bekliyorlar. USTU AÇIKLAR UMUTLU Özellikle üstü açık alışveriş merkezleri havaların ısınmasını dört gözle bekliyor. İstanbul Kurtköy’de bulunan ViaPort Outlet AVM Genel Müdürü Ogün Turanlı, havaların ısınmasıyla birlikte işlerinin hareketleneceğini düşünüyor. Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre AVM’deki mağazaların cirosu ortalama yüzde 16 artarken, ziyaretçi sayısında ise yüzde 18 artış olmuş. Halen 188 mağazası olan Viaport’ un eğlence ve yeme içme alanları da çok sayıda ziyaretçi çekiyor. Turanlı, “Açık alışveriş merkezi olduğumuz için nisan itibariyle hem ciro hem de ziyaretçi sayısı artacaktır” diyor. 


“HAVALAR ISINDI, ALIŞVERİŞ ARTTI 

Türkiye’deki AVM’lerin önemli bir bölümü mağazalardan kiraları, cirodan pay alarak belirliyor. Bu nedenle AVM yönetimleri birçok markanın satışlarındaki değişimlerden haberdar. 2011 Ağustos’ta Küçük-çekmece’de açılan Arena-Park AVM’nin Genel Müdürü Muhsin Erkoç, geçen yılın aralık ayında başlayan yukarı trendin şubat ayında dip yaptığını söyleyerek sözlerine başlıyor. Üstü açık bir AVM olan ArenaPark’ta havaların ısınmasıyla birlikte alışverişin arttığını belirten Erkoç, “Mart ayının yarısını geride bıraktığımız bugünlerde kapı girişleri geçen yıla göre yüzde 20 civarında artış gösterdi. Dolayısıyla ciroda yüzde 25 artış bekliyoruz” diyor. Erkoç, martta tekstil, ayakkabı ve aksesuar satışlarında artış olduğunun altını çiziyor. Halen bir renovasyon geçiren Esentepe’deki Astori-a Alışveriş Merkezi’ne de piyasalardaki canlanma yan sımış durumda. Astoria AVM Genel Müdürü Ümit Teoman martta ürün temizleme ve sezona giriş nedeniyle piyasalarda canlanma olduğu düşüncesinde. Geçen yılın şubat ayının da bu yılın şubat ayının da kendilerini memnun etmediğini belirten Teoman’ın nisan için beklentileri şöyle: “Böyle giderse nisandan itibaren piyasaların daha da hareketlenmesini bekliyorum. Kış sıcak geçtiği için müşteri alışverişe odaklanamadı. Baharın kendini göstermesiyle birlikte kış sezonunda yakalanamayan performans baharda yakalanabilir.” 


KAPI GİRİŞLERİNDE ARTIŞ VAR 

inlet diye adlandırılan ve daha çok sezon ürünü satan AVM’ler ile outlet AVM’lerde dinamikler ise daha farklı işliyor. Özellikle indirim dönemlerinde ve sonrasında out-let’lerin işleri artıyor. İstanbul Zeytinburnu’ndaki Olivium Outlet Çenter, bir önceki yılın aynı aylarına göre cirolarda ocak ayında yüzde 12, şubatta ise yüzde 17 artış yaşadı. Olivium Outlet Çenter Genel Müdürü Berna Yüksel, mart ayının ilk yarısında ciro artışının yüzde 20 seviyesine ulaştığını vurgularken gelecekten de umutlu konuşuyor: “Biz outlet mantığıyla hizmet versek de genelde mart nisan aylarında cirolarımızda artış gözlemliyoruz. Kış mevsiminin ardından özlenen baharı müjdeleyen ve bu konsepte renklenen vitrinler ve yenilenen kreasyonlar ziyaretçileri alıverişe teşvik ediyor. Nevruz sonrası turist sayısında artış yaşanması da bize olumlu yansıyor. Bu nedenle nisan ayında da hem ziyaretçi sayısında hem cirolarda artış bekliyoruz.” Ataköy’deki Airport Outlet Cen-ter’ın Genel Müdürü Burçin Bendegül, ocak ve şubat aylarını iyi geçirdiklerini söylüyor. Şubatta cirolarda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12’lik artış yaşadıklarını belirten Bendegül, “inlet alışveriş merkezleri sezonu açtı. Sezondan çıkma ürünler bize de gelmeye başladı. Bu da kapı giriş sayılarını artırıyor. Geçen ayı 419 bin kapı giriş sayısıyla kapattık. Nisan ayında kapı giriş sayılarımızın 500 bini bulacağını tahmin ediyorum” diye konuşuyor. Bendegül, evlilik döneminin yaklaşmaya başlamasıyla elektronik cihaz satışlarında artış gözlemlediklerini de vurguluyor. 


ANADOLU CANLANDI 

Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği’nin araştırmasına göre, Türkiye’deki 299 AVM’nin toplam 8.3 milyon metrekare kiralanabilir alanı bulunuyor. Bunların yüzde 38’i İstanbul’daki 91 AVM’ye ait. Geri kalan 208 AVM ise Anadolu’da bulunuyor. Kiralanabilir alanın yüzde 62’si ise Anadolu’daki alışveriş merkezlerinde yer alıyor. Anadolu’daki AVM’ler de canlanmadan nasibine düşeni almış durumda. Özellikle bahar bayramıyla birlikte bir de alışveriş bayramı yaşayacaklarını ümit ediyorlar. Başkent Ankara’da 37 alışveriş merkezi bulunuyor. Bunlardan biri de 2008 yılında açılan Acity Outlet Çenter. Alışveriş merkezi ocak ayını iyi geçirmiş, şubat ayında da mağazaların cirosu ortalama yüzde 20 artmış. Acity Outlet Çenter Genel Müdürü Alper Göker, “Bu ay geçen yılın mart ayına göre kapı giriş sayısının yüzde 25 arttığını ve AVM’mizi 575 bin kişinin ziyaret ettiğini düşünüyoruz. Aslında mart ayı outlet’ler için zor bir aydır. In-let’lerde sezon açıldığı için bizde işler düşer ama buna rağmen mart ayını yüzde 20 ciro artışıyla kapatacağımızı öngörüyoruz” diyor. Samsun’da geçen temmuz ayında açılan Bulvar AVM de yılın ilk üç ayını iyi geçirmiş. Trendin yukarı doğru olduğunu belirten Samsun Bulvar AVM Genel Müdürü Gaye Şahin şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Halen 42 mağazamız faaliyette. Samsun’da geçen yıl da mağazaları olan bazı markalar ocak ve şubat ayında satışlarını yüzde 20 artırdıklarını ifade ediyorlar. Biz açık bir alışveriş merkeziyiz. Havaların ısınması bizi olumlu etkileyecek” diye konuşuyor. 


KAMPANYALAR ZİYARETÇİ ÇEKİYOR 

Anatolium AVM, Ikea, Leroy Merlin, CarrefourSa ve Media Markt gibi güçlü lokomotif kiracılarının yanı sıra toplamda 135 mağaza ile Bursa’nın en büyük alışveriş merkezi konumunda. Anatolium AVM Müdürü Burak Uçar, yılın iki ayında geçen yılın aynı ayına göre hem ciro, hem de ziyaretçi bazında artış olduğunu söylüyor. Özel kampanyalarla ziyaretçi çektiklerini belirten Uçar, “Mağazalarda yeni sezon ürünleri vitrinlerde sergilenmeye başladı. Ziyaretçilerin ilgisi yüksek” diyor. Baharın gelmesiyle birlikte vitrinlere de bahar renklerinin hakim olduğunu söyleyen Uçar, “Nisan ayında yapacağımız etkinliklerle de baharın geliş coşkusunu ziyaretçilerimize yaşatacağız. Bursa’daki diğer alışveriş merkezlerine göre çok büyük teras ve dinlenme alanları olan Anatolium’da ziyaretçilerimiz havaların ısınmasıyla birlikte bu alanlarda daha çok vakit geçirip dinlenebilecek” diyor. 

Rahime Baş Uçar / Para Dergisi


Geri Dön