28 / 03 / 2024

AVM’lerde hazırlıklar başladı!

AVM’lerde hazırlıklar başladı!

11 Mayıs 2020 tarihinde açılacak AVM’lerde hazırlıklar başladı. AVM'lere güvenlik şeritleri yerleştirildi. Temassız bir AVM deneyimi için tuvaletlerin kapıları el değmeden açılacak. Birçok bölgeye el dezenfektanları konuldu. Girişte ise ateş ölçülecek



11 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla kapılarını kademeli olarak açacak olan alışveriş merkezlerinde hummalı bir çalışma başladı. Sabah'tan Pınar Çelik'in haberine göre, asansörler, ortak kullarım alanları, restoranlar, mağazalar birer birer temizleniyor.

AVM’lerde hazırlıklar başladı!

Dezenfektan çalışmalarına birçok alışveriş merkezi başladı. 1 Haziran 2020 tarihinde açılacaklar ise temizlik çalışmalarını mayıs ayının son haftasına bıraktı. İstanbul'un ünlü alışveriş merkezi İstinyepark'ın Genel Müdürü Uğur Berk yapılan çalışmaları anlattı.

GÜVENLİK ŞERİDİ ÇEKİLDİ


Temizlik personeli koruyucu elbiseler maskeler ve elpenlerle temizlik yapıyor. Alışveriş merkezinde girişlere güvenlik şeridi çekilmiş. Belirli noktalara ise el dezenfektanı yerleştirilmiş. Temassız alışveriş merkezi deneyimi için tuvaletlerin koridor kapıları açık bırakılmış. Buralara konulan paravanlar sayesinde insanlar ellerini kapıya değdirmeden tuvaletlere girebilecek. Temizliğin başladığı bölgeler ise öncelikli olarak tuvaletler ve yemek yeme alanları olmuş.

İZOLE REVİR BÖLGESİ


1 Haziran 2020 tarihinde açılmayı planladıklarını ve ilk aylarda 12:00-20:00 saatleri arasında çalışacaklarını belirten Berk, yaya, mağaza ve asansör girişlerinde 1 metre aralıklarla bekleme ve geçiş noktaları oluşturacaklarını, asansörlerin sadece engelli ve hamileler tarafından en fazla iki kişiyle kullandırılacağını, yürüyen merpenlerde ise kişiler arasında en az iki basamak boşluk bırakılarak sosyal mesafenin korunmasının hedeflendiğini dile getiriyor. "Tüm girişlerde herkesin vücut ısısı ölçümü için kontrol noktaları oluşturulacak. Ateş ölçümü, yaya giriş noktaları ve mal kabuller olmak üzere toplam 14 noktada görevli güvenlik elamanları tarafından temassız ateş ölçüm cihazları ile sosyal mesafe korunarak yapılacak. Sağlık personelinin gerekli gördüğü hallerde izolasyon odası kullanılacak. Potansiyel pozitif vakaları izole etmek için revir bölgesinde özel alan bulunacak. Geniş kapısı olan mağazalar da, mağaza içine belirlenecek oranda müşteri almak için girişlerinde ek tekno bariyer kullanacaklar" diyor. Berk, salgınla birlikte kullanılan filtrelerde ise, virüs ve bakterileri tutma kapasitesi çok güçlü olan F9 karbon filtreye geçildiğini de sözlerine ekliyor.

AVM’lerde hazırlıklar başladı!

İLK GİYİM VE PARFÜMERİ AÇACAK


Bakırköy'de faaliyet gösteren Carousel Alışveriş Merkezi'nde de hazırlıklar başlamış. 11 Mayıs tarihinde  kapılarını açacak Carousel'in İcra Kurulu Üyesi Orhan Demir tedbirleri anlattı. Demir, zararlı kimyasallar içermeyen su bazlı formüle sahip özel bir hijyen çalışması yaptıklarını, dış ortamdan alınan tüm havanın F5 - F7 filtrelerinden, nem ve hava kalitesi sensöründen geçerek otomasyon kontrollerinin yapıldığını, öncelikle giyim, tekstil, ayakkabı, züccaciye ve parfümeri olacak şekilde alt, üst ve zemin katlarının devreye gireceğini belirtti. Demir, şöyle konuştu:  "AVM girişinde ve çıkışında, yemek katında, yürüyen merpenlerde ve kasa sıralarında sosyal mesafe kuralına uyulacak şekilde düzenlemeler yapacağız. Sosyal mesafeyi korumak amacıyla asansörlerimiz kontrollü bir şekilde kullanılacak. Yürüyen merpen başlangıcında ve ana kapı girişlerinde dezenfektan stantlarımız, tuvalet girişlerinde dezenfektan noktaları bulunacak. AVM girişlerinde hem çalışanlarımızın hem de ziyaretçilerimizin ateş ölçümleri yapılacak. Misafirlerin maske takması zorunlu olacak."


TEMASSIZ AVM NASIL OLACAK?


AVM'lerdeki yeme içme alanları ozon gazı kullanılarak dezenfekte ediliyor, oturma alanları ise sosyal mesafeye uygun olarak yeniden düzenleniyor. Masa ve sandalyeler de virüslere karşı geliştirilmiş malzemelerle temizlenecek.
Yürüyen merpen, kapı kolları gibi bölgeler sık aralıklarla dezenfekte edilecek.
Tüm WC gruplarında antibakteriyel sıvı sabun ve sensörlü sıvı sabunluklar yer alacak. Tuvalet kapıları el dokunmadan otomatik olarak açılacak.
 Maske kullanımı zorunlu olacak ve girişlerde ateş ölçülecek.
 Güvenlik noktalarında ziyaretçiler belirlenen şeritlere uyarak içeri alınacak.
 Vale hizmeti alışveriş merkezinin açık olduğu saatler boyunca kesintisiz olarak devam edecek. Vale görevlisi de maske kullanacak.

AVM’lerde hazırlıklar başladı!

BEKLEYEN TALEP ALIŞVERİŞE DÖNECEK


Türkiye'de 30'u aşkın alışveriş merkezinin yönetimini üstlenen JLL'in Eş CEO'su Dora Şahintürk, markalarla görüştüklerini AVM açılışlarına da markalardan aldıkları geri dönüşlere göre karar verdiklerini belirtti. Bugün itibarıyla AVM'lere açılış tarihlerini iletmeye başladıklarını dile getiren Şahintürk, "Salgın sonrası ziyaret sayıları normal zamana göre tabii ki düşecek ancak ciroların aynı oranda düşmesini beklemiyoruz. Çünkü bekletilen alışverişler harcamaya dönecek" şeklinde konuştu.

AVM’lerde hazırlıklar başladı!

AYD'DEN TAVSİYE KARARI: MAYISTA KIRA ALINMASIN


Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, 11 Mayıs tarihinde mağazasını açmayan perakendecilere geç açıldığı iddiasıyla sözleşmesel/ kanuni herhangi bir yaptırım uygulanmaması konusunda tavsiye kararı aldıklarını belirtti. Altaş, AVM'lerdeki mağazasını mayısta açan/açmayan kiracılardan bu dönem için herhangi bir kira bedeli tahsil edilmemesi; devam eden aylar bakımından ise azami çaba harcamasını tavsiye ettiklerini dile getirdi.

 

AVM’lerin açılış takvimi 2020!


Geri Dön